De Scheldeprijs is een van de oudste wielerwedstrijden van onze zuiderburen. De eerste keer dat deze wedstrijd werd gereden was in 1907. Tussen die eerste start tot nu is de wedstrijd 105 keer verreden.

Daarmee is de Scheldeprijs ouder dan de Ronde van Vlaanderen. Toch is de Scheldeprijs aanzienlijk minder prestigieus. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er voornamelijk over vlakke wegen wordt gefietst. Men noemt de Scheldeprijs, met start in Antwerpen en finish in Schoten, dan ook niet voor niets een sprinterskoers. En terecht. Vaak eindigde de wedstrijd in een massasprint. In de periode van 2012 tot 2017 won de Duitser Marcel Kittel maar liefst vijf keer deze wedstrijd. Ook gerenommeerde sprinters als Tom Boonen, Marc Cavendish, Mario Cippolini en Eric Zabel prijken op de erelijst.

Negen keer drukte een Nederlander zijn wiel als eerste over de finishlijn. Maar daarvoor moeten we wel even terug in de tijd. In 2005 was Thorwal Veenenberg de laatste landgenoot. In 1998 stond Servais Knaven op de hoogste trede een jaar later gevolgd door Jeroen Blijlevens.

Marcel Kittel

Marcel Kittel – Foto Brian Townsley

Sinds 2005 is de Scheldeprijs een onderdeel van het Europese continentale circuit. Slechts één keer startte de wedstrijd in een andere plaats. In 2017 werd, als eerbetoon aan Tom Boonen, vertrokken uit Mol. Voor een impressie van die jaargang, kijk hier.

Toch wordt de wedstrijd nu aangepast. De organisatie die in handen is van Flanders Classics Zat met het probleem dat de Ronde van Vlaanderen drie dagen eerder ook vertrekt vanuit een nieuwe startplaats, Antwerpen. Twee keer in een week een grote wielerkoers laten vertrekken vanuit dezelfde plaats vond met wat overtrokken.

Daarom is vanaf 2018 Terneuzen de nieuwe vertrekplaats Na de start gaan de renners door de Westerscheldetunnel. Over Zuid-Beveland rijden de renners naar Middelburg, waarna ze bij Vrouwenpolder de Zeeuwse kust bereiken. Na een stuk over Noord-Beveland gaan de renners richting Kattendijksedijk, gevolgd door passages door Wemeldinge en Yerseke. Na  Bath gepasseerd te hebben verlaat het peloton de provincie. De renners hebben dan bijna 130 kilometer door Zeeland gereden.

Marcel Kittel

Koersdirecteur Ronald de Witte hoopt hierdoor een andere koers te krijgen. De Scheldeprijs die wel het officiële wereldkampioenschap voor sprinters werd genoemd krijgt een ander karakter. Er wordt gehoopt op wind in de Zeeuwse polders. Deze kan van alle kanten komen. Hierdoor zal de grote groep zeker in delen uit elkaar vallen en wordt de Scheldeprijs mogelijk een waaierkoers.

Als er uiteindelijk na 200 kilometer in Schoten, vlak bij Antwerpen wordt gefinisht zal blijken of de nieuwe opzet is geslaagd.

 

 

.