In de monumentenstad Zierikzee hebben tal van pleinen en pleintjes een naam die refereert aan een markt. U vindt hier de Varremarkt, de Melkmarkt en de Appelmarkt. Maar een van belangrijkste markten van het jaar heeft geen naam in het stratenplan van de stad.

630 jaar oud

Vooroorlogse paardenmarkt

Vooroorlogse paardenmarkt

Hertog Albrecht van Beieren verleende de stad Zierikzee in 1389 het recht om een jaarmarkt te houden. Deze jaarmarkt duurde maar liefst twee weken. De markt was oorspronkelijk bedoeld voor de verhandeling van vee, grondstoffen en goederen. Voor de bewoners van Schouwen-Duiveland was dit een evenement waar naar werd uitgekeken.

 

Albrecht van Beieren - Haags Museum

Albrecht van Beieren – Haags Museum

 

1880

In 1880 werd voor het eerst een paardenmarkt gehouden. Hierbij werden uitsluitend paarden verhandeld. Deze paardenmarkt vond twee keer jaar plaats. Niet alleen in het voorjaar, maar ook in november. Al in 1885 werd besloten de novembermarkt te schrappen. Voor de voorjaarsmarkt werd bepaald dat deze voortaan plaats zou vinden op de woensdag voorafgaand aan de eerste donderdag in juni.

 

Wachten op een nieuwe eigenaar

Wachten op een nieuwe eigenaar

 

 

 

Aangepast aan de tijd

Dit eeuwenoude festijn in intussen flink geëvolueerd. Natuurlijk zijn er nog steeds de imposante Zeeuwse trekpaarden aanwezig, soms zelfs met een veulen. Hoewel dit ras nog niet bestond in de beginperiode.  Maar de openbare verkoop van deze prachtige dieren is folklore geworden. Er is een smid die daar zijn beroep uitoefent. Maar er is ook een expositie van tractoren en landbouwwerktuigen die het Zeeuwse trekpaard van de akkers hebben verdrongen. Tussen al deze belevenissen door kunt u via het hele gebied trachten uw slag te slaan op de grote braderie.

De smid aan het werk

De smid aan het werk

 

 

Jaarmarkt

De Zierikzeese paardenmarkt is een jaarmarkt geworden die volop in het teken van folklore staat. Maar er zijn ook bijzondere zaken waarbij wordt stil gestaan. De Fok- en menvereniging Schouwen-Duiveland vierde onlangs jaar haar eeuwfeest. Dit gaat gepaard met een traditionele paardenkeuring. Deze keuring vindt plaats op de Balie bij de Nieuwe Kerk.

Hier kunt u de paarden van dichtbij bewonderen en zien waar bij een keuring rekening meer wordt gehouden.

Feest voor iedereen

De kleintjes worden hier in de gelegenheid gesteld een rit op een pony te maken en voor paardenliefhebbers zijn er kramen ingericht om diverse ruitersport artikelen aan te schaffen. Ook is er de minikermis op het Havenplein.

 

De gezellige braderie

De gezellige braderie

Waar?

De Paardenmarkt vindt plaats op de Oude Haven, het Havenpark en het Havenplein tot aan de Nieuwe Kerk. Voor dit leuke festijn kunt u terecht van 10:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

Wij vinden dit een aanrader die u zeker niet mag missen. Voor meer informatie, kijk hier.  en voor contact kunt u mailen naar het organisatiebureau Guusje Poot: guusje.gp@gmail.com