Het Stadhuisconcert van zaterdagmiddag 8 augustus in het Oude Stadhuis van Tholen, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, wordt gegeven door gitariste Elly van Munster.
Zij zal een aangenaam zomers 19de eeuws programma spelen op romantische gitaar, met souvenirs uit verschillende Europese landen.
Eén van deze souvenirs is de bewerking van een in die tijd zeer bekende Schotse melodie, ‘The Blue Bells of Scotland’, hier gespeeld door Ulrich Wedemeier van de Italiaanse gitarist en componist Mauro Giuliani. De ‘blue bell’ is een variant van de wilde hyacint, een weelderige paarse bloem!
De Franse gitarist Napoléon Coste – door zijn vader vernoemdnaar Napoléon Bonaparte – schreef zeven ‘souvenirs’. Het zijn door het landschap geïnspireerde stemmingsstukken, herinneringen aan Coste’s jeugd, aan de plaatsen waar zijn vader als beroepsmilitair naartoe werd overgeplaatst.
Van de componist Vincenz Schuster is weinig bekend. Hij woonde en werkte in Wenen en schreef een leerboek voor de ‘arpeggione’ (‘guitarre d’amour’), een soort gestreken gitaar, uitgevonden door Stauffer in 1823. Schuster – zelf gitarist en cellist – presenteerde het instrument bij het Weense publiek met de première van een sonate van Schubert. Helaas was de arpeggione geen lang leven beschoren.
Het thema + variaties voor gitaar dat Elly van Munster speelt, is een souvenir uit Bohemen, licht van toon met een zweem van melancholie, met name in de Moderato-variatie.
Verder een souvenir uit Spanje in de vorm van de Bolero een Spaanse dans in driekwartsmaat.
‘Les Adieux’ van de beroemde Spaanse gitarist Fernando Sor (leermeester van Napoléon Coste) is waarschijnlijk gecomponeerd als laatste afscheid van de Napolitaanse operacomponist Giovanni Paisiello, die overleed in 1816.
Tot slot speelt Elly van Munster een ‘Rondeau’ van Napoléon Coste, een souvenir uit Vlaanderen.
Het bespeelde instrument is een gitaar naar een model van Johann Georg Stauffer (Wenen ca.1825), gebouwd door Martin de Witte (Den Haag 2014).
Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.
Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone).
Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en in Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).
Met de blokfluitiste/zangeres Alice Gort-Switynk vormt zij ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim, met de sopraan Hilde Van Ruymbeke Duo Rosemont en met de sopraan Valeria Mignaco Duo Van Munster & Mignaco.
Ze maakt verder deel uit van Ensemble Corona, dat met name gespecialiseerd is in muziek uit de 16e eeuw. Ze speelt in dit ensemble plectrumluit en 6-korige luit.
En ze is lid van Camerata Delft, dat zich voornamelijk toelegt op kamermuziek uit de 17e en 18e eeuw.
Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, “Alte Musik-Treff Berlin”, voor hun vertolking van English lute songs.
Naast liederen met luit en chitarrone stelt ze graag programma’s samen met liederen uit de vroeg-Romantiek, van Franz Schubert en tijdgenoten. Zij speelt dan op kopieën van vroeg-19de eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag).
Aanvang 15.30 uur. Voor de vereiste reservering zie het e-mailadres op www.keldermansconcerten.nl
Het concert is gratis toegankelijk. Bij de uitgang wordt een ruimhartige gift met dank in ontvangst genomen.
Na het concert bespeelt gemeentelijk beiaardier Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.