Het Stadhuismuseum in Zierikzee is gevestigd in het oude stadhuis van monumentenstad Zierikzee. Een bezoek aan dit 450 jaar oude gebouw is op zich al een belevenis. De fraaie collectie en de moderne presentatie nemen de bezoeker mee in het verhaal van Zierikzee en haar omgeving. Een verhaal van land en water, informatief en verrassend verteld.

En het museum heeft steeds weer iets nieuws.

Gezicht op Zierikzee

 Het Gezicht op Zierikzee is tot nu toe het enige bekende geschilderde gezicht op Zierikzee uit de 17de eeuw. Hoewel er wel gravures uit deze tijd bewaard zijn gebleven, is het olieverfschilderij een echte zeldzaamheid. Het werk werd gerestaureerd tussen juli 2005 en februari 2007. Het hout van de drie eikenhouten panelen waarop het werd geschilderd, is goed door de verf heen te zien. Wie de maker is, weten we helaas niet. Wel heeft diegene allerlei duidelijk herkenbare monumenten in Zierikzee geschilderd: de stadsmuren, verschillende molens, de St Lievensmonstertoren en de daarbij horende kerk, het stadhuis waar nu het museum is gevestigd, een bruggetje, en verschillende stadspoorten. De oplettende kijker zal ook een aantal vlaggetjes zien. Deze horen waarschijnlijk bij boten die in de Oude Haven liggen. Het schilderij geeft u dus ontzettend waardevolle topografische informatie over hoe Zierikzee en het omringende land en water eruit moeten hebben gezien in de 17de eeuw.

Gezicht op Zierikzee

Gezicht op Zierikzee

Met dank aan Stichting Burgerweeshuis

Het Stadhuismuseum heeft in totaal vier schilderijen in bruikleen van de Stichting Burgerweeshuis uit Zierikzee: Het Spaans Beleg uit 1576, Darinkdelven uit ca. 1540-1550, De Zaagmolen aan het Sas te Zierikzee en Het Gezicht op Zierikzee. Deze schilderijen vertellen samen een boeiend verhaal over Zierikzee.

De stukken zijn te bewonderen van 8 december 2017 tot en met 21 januari 2018. Grijp die kans.

Detail schilderij Darinkdelven

Detail schilderij Darinkdelven

Stadhuismuseum Zierikzee

Het museum wil bezoekers informeren, maar vooral ook verrassen. Wij verwelkomen u graag voor een bezoek. U kunt bij ons terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is het museum ook geopend op maandag van 11.00-17.00 uur.

Meer informatie

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website of volg de facebookpagina van het Stadhuismuseum. U vindt het museum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.