Na het succes van voorafgaande jaren organiseert Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) ook dit jaar weer een Open Dag in het eigen gebouw Het Schuitvlot in Middelburg. Op zaterdag 8 september, tijdens de Open Monumentendag, zijn de deuren van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De dag staat in het teken van ‘immaterieel erfgoed in Europees perspectief’. Er zijn demonstraties van ambachten, pop-up lezingen, een ‘namenkraam’ waar u meer te weten kunt komen over uw eigen familienaam en er zijn activiteiten voor kinderen. Ook het Zeeuws Archeologisch Depot en de ‘verborgen’ ondergrondse Koude Oorlog-bunker zijn geopend. De toegang is gratis.

Paeremes

Immaterieel erfgoed in Europees perspectief: Ambachten, lezingen en workshopsOp de Open Dag zijn een aantal ambachtslieden aanwezig. Zo vertellen een paeremessnijder, een bierbrouwer, een chocolatier, een hoedenmaker, een klompenmaker en een kleermaker/coupeuse over het ambacht, tonen hun werk en leggen een link met Europa. Een paeremes met fraai gesneden houten heft ging overal mee naar toe en diende verschillende doeleinden. Het werd ‘paeremes’, genoemd naar het span paarden op de bekroning van het heft. Zulke messen kwamen vanaf de 2de helft van de 19de eeuw het meest voor

Houten meshelft met span paarden - foto Frans Dingemanse

Houten meshelft met span paarden – foto Frans Dingemanse

Workshops

Het is ook mogelijk een workshop hoeden maken te volgen die zowel geschikt is voor volwassenen als voor kinderen. De kosten zijn € 2,50 p.p. en de workshops starten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Om zeker te zijn van een plaats kunt u zich vooraf aanmelden via info@scez.nl. Geef daarbij uw naam, het aantal deelnemers, het tijdstip waarop u komt en uw telefoonnummer door.

Tradities

Maar immaterieel erfgoed is meer dan dat. Het zijn ook de tradities, het dialect en de voor- en familienamen uit een bepaalde regio. Omdat het thema van de landelijke Open Monumentendag ‘In Europa’ is, kijkt SCEZ daarbij ook over de grenzen. U kunt diverse korte pop-uplezingen volgen die aansluiten op dit thema. Om een tipje van de sluier op te lichten: Veronique De Tier geeft uitleg over de geschiedenis van familienamen, Jan Kuipers vertelt over het Middelburgse Hostiewonder en Jeanine Dekker ligt de geschiedenis van de Zeeuwse bolus toe. Maar er komen meer onderwerpen aan bod.

 

Wie ben ik?

Uw hulp

Veronique De Tier

In de ‘namenkraam’ komt u meer te weten over de oorspronkelijke betekenis van uw familienaam en waar deze nu nog voorkomt. U kunt er ook een familienamenkaart krijgen met de regionale verspreiding van uw achternaam. Om er zeker van te zijn dat uw naam aan bod komt, kunt u deze vooraf insturen naar intzeeuws@scez.nl. Tijdens de Open Dag kunt u uw familienamenkaart dan afhalen in de ‘namenkraam’.

Samen ontdekken

Samen ontdekken

Rondleidingen bunker Koude Oorlog en archeologisch depot

De huisvesting van de SCEZ, Het Schuitvlot, is er een met geschiedenis. In de jaren zestig van de vorige eeuw is het pand gebouwd als brandweerkazerne. Onder het gebouw bevindt zich bovendien een uniek en jong ‘verborgen’ monument: een bunker uit de periode van de Koude Oorlog. Dit is de voormalige commandopost van de dienst Bescherming Bevolking. Tijdens de Open Dag zijn er rondleidingen door de bunker onder leiding van een gids.

In het gebouw is ook het depot gevestigd waar de archeologische vondsten uit de gehele provincie Zeeland worden bewaard. U kunt hier samen met de depotbeheerder een kijkje nemen. Wist u dat de gemiddelde schofthoogte van paarden per Europees land verschilt? De aanwezige archeozoöloog vertelt u hier graag alles over.

Zoeken in het depot

Zoeken in het depot

Het uitgebreide programma is:

 

  • Ambachtenmarkt

10.00-17.00

  • Lezingen (duur 10 minuten)

Ochtend
10.45   Jeanine Dekker: Hoe Zeeuws is de bolus

11.15   Veronique De Tier: Hoe Zeeuws is mijn naam

11.45   Jan Kuipers: Het Middelburgse Hostiewonder

12.15   Jeanine Dekker: Europese mode in de streekdrachten

12.45   Veronique de Tier: Zeeuwse taal gister en vandaag

Middag
14.15   Jeanine Dekker: Hoe Zeeuws is de bolus

14.45   Veronique De Tier: Hoe Zeeuws is mijn naam

15.15   Jan Kuipers: Het Middelburgse Hostiewonder

15.45   Jeanine Dekker: Europese mode in de streekdrachten

16.15   Veronique De Tier: Zeeuwse taal gister en vandaag

  • Rondleiding Bunker (duurt 30 minuten)

Tussen 10.30 en 15.30 vertrekt telkens op het halve uur een rondleiding.

  • Rondleiding Archeologisch depot (duurt 30 minuten)

Tussen 11.00 en 16.00 uur vertrekt ieder heel uur een rondleiding (met uitzondering van 13.00 uur.

hoeden maken met Hanny Mallekote

hoeden maken met Hanny Mallekote

  • Workshop Hoeden maken (duurt 1,5 uur)

Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Hoeden maken o.l.v Hanny Mallekote. Geschikt voor alle leeftijden, kosten € 2,50. Vooraf aanmelden mogelijk via info@scez.nl.

  • Bottenlab

13.30-17.00 uur

Voor actuele informatie over het programma en de tijdstippen van rondleidingen, lezingen, demonstraties en workshops kijkt u op www.scez.nl. De toegang tot gebouw Het Schuitvlot is op 8 september via de zij-ingang aan het Armeniaans Schuitvlot.

Inlichtingen

Marc Kocken

sectorhoofd Erfgoed en Publiek

coördinator Zeeuwse Ankers

mhjm.kocken@scez.nl

+31 (0)118-670889

+31 (0)6-15186878