Tussen de vijftig en honderd, veelal de zware Zeeuwse werkpaarden worden op een aantal opeenvolgende zaterdagen de zee ingedreven. De ruiters in traditionele outfit. De paarden opgetuigd en versierd met kransen van bloemen. De zware hoeven slaan het water hoog op, het zand stuift alle kanten uit als de kolossen richting water daveren. Wat heet imposant?

Vanaf het duin richting branding - Foto Carel Bruring

Vanaf het duin richting branding – Foto Carel Bruring

Deze Schouwse traditie van het straô rieën, waarbij het hoofddoel is de paardenvoeten te wassen en te ontsmetten na de lange winter op stal, gaat al terug tot de 16de eeuw. Hoewel, toen nog zonder de Zeeuwse werkpaarden. Dit ras ontstond pas veel later.

 

Helemaal opgetuigd - foto Carel Bruring

Helemaal opgetuigd – foto Carel Bruring

 

 

 

 

De dorpen aan de westkant van Schouwen-Duiveland hebben allemaal hun eigen Straôviering. Acht weken voor Pasen is Renesse als eerste dorp aan de beurt. Daarna volgen Burgh-Haamstede, vervolgens Noordwelle, Scharendijke, Ellemeet en als laatste Serooskerke.

Het straô rieën wordt door de verschillende organiserende comités gekoesterd en in leven gehouden. En terecht! Dit schouwspel moet bewaard blijven.

 

Deze heeft er zin in - Foto Carel Bruring

Deze twee hebben er zin in – Foto Carel Bruring

 

 

 

Immaterieel cultureel erfgoed zijn de niet-tastbare gewoontes of gebruiken van vroeger die men koestert en nu in ere houdt. Het is de kennis of kunde die men levend wil houden en doorgeeft aan volgende generaties. Het straô rieën is in 2018 op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst.

 

Wilt u het fijne weten van het straô rijden, kijk dan hier.

 

Traditie en hiearchie blijven bewaard - foto Carel Bruring

Traditie en hiearchie blijven bewaard – foto Carel Bruring

ë

 

Dit jaar begint de reeks strandritten in Renesse op zaterdag 9 februari. Later volgen, op 23 februari Noordwelle, 2 maart Ellemeet en Burgh-Haamstede, 9 maart Scharendijke en Serooskerke sluit op 16 maart de rij.

De data zijn onder voorbehoud.

Als u in Zeeland bent of woont, dit spektakel mag u niet ongezien voorbij laten gaan.