Aagtekerke is een heerlijk dorpje vlak bij Domburg en Oostkapelle. Hoewel Aagtekerke niet direct aan de kust ligt, is het juist daarom een ideale plaats om vakantie te vieren voor mensen die de drukte van de badplaatsen niet nodig hebben en voor een bezoek aan het strand slechts 2½ kilometer willen wandelen.

Gemeentewapen Aagtekerke

Gemeentewapen Aagtekerke

Aegte of ‘t Aflat zoals de inwoners hun dorp noemen maakt deel uit van de gemeente Veere. Voor Walcherse begrippen een klein dorp met ongeveer 1.500 inwoners. Tot 1 juli 1996 was het een zelfstandige gemeente waarna het tot 1997 deel uitmaakte van Mariekerke.

Aagtekerke is genoemd naar de heilige Agatha van Sicilië, een van de oudste heiligen van de katholieke kerk, die als martelares stierf. Zij is dan ook afgebeeld in het gemeentewapen van Aagtekerke.

De heilige Agatha naar een schilderij van Francisco de Zurbaran

De heilige Agatha naar een schilderij van Francisco de Zurbaran

Hier kan men uit opmaken dat Aagtekerke lang katholiek is gebleven. Het Roomse geloof is verloren gegaan en is volledig  overgenomen door het Protestantse geloof. Dit speelt een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stemde 61,8% van de inwoners op de SGP.

Een groot deel van de inwoners is lid van de Gereformeerde gemeente. Het kerkgebouw van deze gemeente telt 1.045 zitplaatsen. En dat voor een dorp met slechts 1.500 inwoners.

De grote dorpskerk

De grote dorpskerk

 

Aagtekerke ligt in een landelijk gebied. De akkers en de weilanden stralen een relatieve rust uit en zijn een uitstekend vertrekpunt voor mooie fiets- en wandeltochten over het eiland Walcheren.

 

Het dorp staat bekend om de vele evenementen die hier het hele jaar door worden georganiseerd. Bijna wekelijks staat er wel iets op het programma. Een daarvan is de jaarlijkse herdenking van het neerstorten van een Boston BZ393 bommenwerper aan het Kalfhoeksepad. Deze werd op 22 september 1943, tijdens een vlucht naar een doel in België neergehaald.

Op de plaats van het ongeval is een prachtig monument opgericht.

Monument aan het Kalfhoeksepad

Monument aan het Kalfhoeksepad

Maar daar blijft het niet bij. In het weekend na Hemelvaartsdag is er een leuke rommelmarkt. In de junimaand is er van 09:00 tot 15:00 de zomermarkt samen met sjezenrijden. U wordt getrakteerd op wedstrijden ringsteken en vergeet het jaarlijkse ringsteken niet,

 

Een andere gelegenheid tot herdenken is de ondergang van de Aagtekerke. Dit was een 18de eeuw spiegelterourschip, eigendom van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het was in opdracht van de Kamer van Zeeland van de VOC gebouwd. Het schip, onder bevel van kapitein Jan Witboon had een bemanning van ongeveer 200 man. Het vertrok op 3 januari 1726 uit Kaapstad en ging op weg naar Batavia. Het had voor het toenmalig kapitaal bedrag van 800.000 gulden aan edelmetalen aan boord.

Ergens op deze reis is het met man en muis vergaan, vermoedelijk bij de Houtman Abrolhos, vlak bij Australië.

Replica van een Spiegelretourschip

Replica van een Spiegelretourschip

Voor uw dagelijkse boodschappen kunt u terecht in de plaatselijke super. Wilt u uitgebreider gaan shoppen, dan bent u aangewezen op Veere of Middelburg.

Veerse Gatdam - aan twee kanten verstevigd met zand en beplant.

Veerse Gatdam – aan twee kanten verstevigd met zand en beplant. Hierdoor lijkt de dam een duin.

U hoeft zeker niet bang te zijn om u te vervelen in Aagtekerke. Het dorp ligt midden in de Manteling van Walcheren. Dit is een 740 ha. groot natuurgebied op de Kop van Walcheren, gelegen tussen Domburg en de Veerse Gatdam. Hier vindt u oude buitenplaatsen, fraaie bossen en stukken duin die meteen aan de Noordzee grenzen. U loopt of fietst door statige lanen en smalle slingerpaadjes.

Het gebied staat bekend om haar heel gevarieerde flora en fauna.

Misschien wel een extra reden om te kiezen voor Aagtekerke en hier een geweldige tijd in Zeeland te beleven.