Stel, het is december 2018, je band is net uitgebreid met vijf blazers en je gaat met z’n alleen een pizza eten om de plannen en ambities voor de komende tijd te bespreken. Iedereen roept wat. “Bevrijdingsfestival!”, “Eerst maar eens in Porgy & Bess spelen!”, “Klomppop, nee, Gentse Feesten!”, roept de net aangetrokken geluidsman. “Concert at Sea!”. Dan wordt het stil. “Dat is wel heel ambitieus” wordt gemompeld. De net aangestelde nieuwe manager hoort het allemaal glimlachend aan.

Smelly Kitchen

Het is zomer 2019 en achter alle ambities staat inmiddels een vinkje. Smelly Kitchen stond deze zomer op het Bevrijdingsfestival, op de Gentse Feesten én op Concert at Sea. Manager Kees de Feiter is met een filmpje van nog geen twee minuten dat op smellykitchen.com staat met niet afgemixte fragmenten van het opgenomen album gaan rondbellen en wist iedereen daarmee te overtuigen. Vanaf het eerste optreden begint de bal te rollen, hard te rollen. Inmiddels rolt de energieke elf-koppige band bijna routineus zalen op met haar zogenoemde ‘bas ass funk and not so sweet soul music’. Waar Smelly Kitchen speelt wordt gedanst, hartstochtelijk meegezongen met de aanstekelijke teksten en luidruchtig geschreeuwd om ‘méér’. Niet gek voor een band die uitsluitend eigen nummers speelt. Het publiek boeit dat niets. Dat laat zich gewillig meesleuren door voorman Boaz Brom die ongedwongen uitnodigt tot springen, dansen en zingen. Van de deinende, mierzoete soulballads tot de hoekige, dansbare funk die met zijn staccato, ritmische zang opzweept.

De energie spat er van af

 

 

 

Het volgende kunstje van de band, met leden uit Walcheren, de Bevelanden, Schouwen-Duiveland, Goeree Overflakkee, Bergen op Zoom en Den Haag, wordt de EP “Oui Chef!” die deze maand wordt uitgebracht, op vinyl. Een plaat met zeven nummers waarin Smelly Kitchen de randen van de soul en funk verkent, tot in de diepste hoeken. De strakke band zet de eigen composities bijzonder stevig neer, de blazers, het Hammondorgel, percussie en de zang geven kleur, veel kleur. Alles werd uit de kast gehaald tijdens de productie. Zo werden op het laatste moment ook nog twee achtergrondzangeressen opgetrommeld en ook toetsen toegevoegd om een paar nummers nog rijker te kleuren. Tekenend voor de energie en muzikale geestdrift die de band voortstuwt.

De hoes zegt alles, lekker smeuïg!

Op vrijdag 13 september krijgt De Spot in Middelburg de primeur, daar wordt het album van Smelly Kitchen gelanceerd. Daar stond de vijfkoppige band voor het eerst samen met blazers voor publiek, een keerpunt. Een jaar later vormen band en blazers één geheel. Op vrijdag 20 september presenteert Smelly Kitchen het album in ‘t Beest in Goes. Beide keren gaat de release gepaard met een volledige show van het elftal en dj’s die vanaf 20.30 uur de zalen opwarmen.

Wie de EP koopt krijgt daarbij een download-card om de zeven tracks ook digitaal te kunnen luisteren. Op internet zwerven al beelden rond van een elpee van witgekleurd vinyl met een geel label. Inderdaad: een spiegelei. Uit de keuken van Smelly Kitchen waar altijd verrassende smaken, combinaties en gerechten ontstaan. Tekenend voor het plezier dat Smelly Kitchen graag wil brengen.

Muziek die u niet kan of mag missen

>>>