Aren Admiraal is buschauffeur van beroep. Wellicht heeft u wel eens bij hem in de bus gezeten, onbekend met zijn bijzonder talent als fotograaf. Toen hij 16 was kocht hij zijn eerste camera.

Aanvankelijk schoot hij zomaar wat kiekjes. Later ging hij semi-professioneel foto’s maken. Bruidsreportages en foto’s voor verenigingen Maar gaandeweg begon hij meer van zichzelf te vergen en de vraag te stellen ‘wat wil ik eigenlijk fotograferen?’

Vergeten jasje aan een spijker

Vergeten jasje aan een spijker

Dendermonde

Het begon toevallig met een tripje naar het Belgische Dendermonde. Daar schoot hij plaatjes van vervallen spoorwegmateriaal. En plotseling viel alles voor Admiraal op zijn  plaats. Hij begon het mooi te vinden de vergankelijk van het leven vast te leggen, maar wel op de manier waarop hij het zelf ziet.

Zijn hobby kwam in een stroomversnelling toen hij als hobbyduiker bevriend raakte met een collega duiker die hem kennis liet maken met HDR fotografie. Een manier van fotograferen waarbij men door verschillende belichtingstijden alle details in een foto goed zichtbaar maakt. Dat ging hij combineren met urban exploring, het zoeken en fotograferen van en in oude gebouwen.

Wegroestende trekker

Wegroestende trekker

Vervallen en slooprijp

Admiraal had zijn draai gevonden. Je kunt hem op tal van plaatsen in Zeeland tegenkomen, camera op statief in de aanslag. Zelf zegt hij: “Nét voor de sloophamer komt, probeer ik dingen vast te leggen. Dat levert de prachtigste platen op van spullen die plotsklaps door hun gebruikers lijken te zijn achtergelaten, van een wegroestende trekker tot een oud ledikant. Of die jas aan een spijker in een Schouwen-Duivelandse schuur. De man die ‘m droeg overleed een jaar of vijftien geleden, maar zijn jasje bleef onveranderd op dezelfde plek hangen”.

De foto’s van de panden met dit soort details zijn vertellen hun eigen verhaal,  “Ze vertellen een stukje geschiedenis van de mensen die daar gewoond hebben. Je kunt daar zelf van alles bij verzinnen. Dat is het mooie eraan.”

Verlaten huisje in Den Osse

Verlaten huisje in Den Osse

Vergane schoonheid

Portretfotografie vind Admiraal leuk. Landschapsfotografie? Ook aardig.  Maar deze foto’s geven een bijzonder, soms weemoedig gevoel  En het is op een bepaalde manier spannend. Hoewel tot Admiraal’s verdriet steeds meer van die oude schoonheid verdwijnt zijn er altijd nog prachtige plekjes te vinden. Zoals dat vervallen huisje in de buurt van Den Osse, waar de braamtakken door de ramen naar binnengroeien. Steeds openbaart zich een andere wereld voor hem. Hij kan wat dat betreft lang door met zoeken en ontdekken.

Wilt u uitgebreider kennis maken met het werk van Aren Admiraal, bezoek dan zijn Facebookpagina.

Noot: Aren Admiraal overleed vrij plotseling in juni 2018. Hij stelde zijn werk ter beschikking voor deze website. Als eerbetoon en uit vriendschap zullen wij nog regelmatig foto’s van deze excellente fotograaf publiceren. Wij zullen hem niet vergeten.