Bovenstaande foto – Ingrit Raven

 

Met gepaste trots willen wij u melden dat sinds kort Aren Admiraal zich aan Zalig-Zeeland heeft verbonden als fotograaf. Aren heeft al een behoorlijk aantal exposities achter zijn naam staan en fotoreportages gemaakt. Hij wordt geprezen om zijn veelzijdigheid en creativiteit.

In de Provinciale Zeeuwse Courant werd Aren als volgt beschreven:

Nét voor de sloophamer komt

DEN OSSE

Zierikzeese urbexer Aren Admiraal fotografeert vergankelijkheid

ESME SOESMAN

 

Aren Admiraal (59) uit Zierikzee is een urbexer, al had hij een jaar of vier geleden geen idee wat dat was. Maar fotograferen deed hij graag. In Dendermonde, waar hij foto’s maakte van oud spoorwegspul, viel opeens het kwartje. “Ik vind het leuk om vergankelijkheid vast te leggen. Op een manier zoals ik het graag zie. Dus trekt Admiraal met camera en statief langs verlaten huizen en vervallen schuren. “Nét voor de sloophamer komt, probeer ik dingen vast te leggen.” Dat levert de prachtigste platen op van spullen die plotsklaps door hun gebruikers lijken te zijn achtergelaten: van een wegroestende trekker tot een oud ledikant. Of die jas aan een spijker in een Schouwen-Duivelandse schuur. De man die ‘m droeg overleed een jaar of vijftien geleden, maar zijn jasje bleef onveranderd op dezelfde plek hangen.

Het vergeten jasje - © Aren Admiraal

Het vergeten jasje – © Aren Admiraal

 

“Wie kent niet zo’n vader of schoonvader met zo’n jasje waarmee hij altijd naar de moestuin gaat? Iemand zei een keer: ‘Dit is geen foto. Dit is een Jopie Huisman'”, verwijst Admiraal naar de Friese schilder die onder meer uitblonk in stillevens met (boeren)werkkleding.

Zijn foto’s van de panden met dit soort details zijn een soort vertelling, geeft de Zierikzeeënaar aan. “Ze vertellen een stukje geschiedenis van de mensen die daar gewoond hebben. Je kunt daar zelf van alles bij verzinnen. Dat is het mooie eraan.”

Admiraal, buschauffeur van beroep, tikte zijn eerste camera rond zijn 16e op de kop. “Eerst om zomaar plaatjes te schieten, daarna ga je zoeken.” Hij deed het allemaal: bruidsreportages, verenigingsfotografie, noem maar op. Tot hij als hobbyduiker bevriend raakte met iemand die hem invoerde in HDR-fotografie, waarmee je -door verschillende belichtingstijden te gebruiken- alle details in één foto zichtbaar maakt. En met urbex (urban exploring): het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen.

Het Bed - © Aren Admiraal

Het Bed – © Aren Admiraal

“Portretfotografie, leuk. Landschapsfotografie, leuk. Maar dit? Dit is ook nog eens spannend.” Hoewel tot Admiraal’s verdriet steeds meer glad getrokken wordt, zijn er -ook op Schouwen-Duiveland- nog altijd juweeltjes te vinden. Zoals dat vervallen huisje in de buurt van Den Osse, waar de braam door de ramen naar binnentrekt. “Elke keer weer gaat er een hele wereld voor me open. Ik kan wat dat betreft nog jaren vooruit.” Meer werk op de Facebookpagina van Aren Admiraal. Kijk hier: https://www.facebook.com/aren.admiraal?pnref=friends.search

Wij zijn trots op deze samenwerking en hopen op onze website veel van het schitterende fotowerk van Aren Admiraal te mogen publiceren.

 

Noot: Onlangs hebben we afscheid moeten nemen van Aren. Hij overleed vlak voor hij 61 jaar oud zou worden. Als eerbetoon en uit vriendschap blijft deze pagina op onze website staan. Een deel van zijn omvangrijke collectie foto’s zal nog regelmatig worden gepubliceerd op deze website.