Arie Bouwmeester zag het levenslicht in Goes in 1958. Binnen één jaar verhuisde de familie Bouwmeester naar Middelburg, om later door te reizen naar Den Haag, waar zijn vader ging werken als journalist.

Arie werd student aan de pedagogische academie. Na deze opleiding te hebben afgerond, riep de dienstplicht.

Arie Bouwmeester

Onderwijzer

Na het vaderland te hebben gediend verhuisde Arie terug naar Zeeland, de provincie die hij trouw zou blijven. Hij kreeg onmiddellijk werk als onderwijzer in Yerseke. Hij kreeg een aanbieding om zich hier te vestigen. Arie wilde dit wel, maar vroeg in ruil hiervoor een vaste aanstelling op zijn school. Dat kon de leiding niet garanderen.

Na nauwelijks een jaar Yerseke solliciteerde hij op een functie als leerkracht op een school in Koudekerke. Maar het lot beschikte anders. Het werd een school in Middelburg. Na twee keer verandering van plaats, werd het gedurende de afgelopen zeven jaren een school in Oost-Souburg.

Brede belangstelling

Naast het lesgeven, wat hem nog steeds veel voldoening schenkt, werd hij aangetrokken door management en ICT. Een boeiende zijsprong. Mede daardoor kreeg hij vanaf 1983 belangstelling voor vakbondswerk. Vanuit de vakbond werd hij lid van de Provinciale Onderwijsraad en de Raad van Toezicht van het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland. Kortom, een man met een brede belangstelling en niet in één hokje te plaatsen.

Fotowerk van Arie Bouwmeester – ‘Hornblower’

Hobbies

Arie is inmiddels al 33 jaar getrouwd. Hij heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig en creatief mens. Hij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een begaafd fotograaf en tekenaar. Daarnaast speelt hij graag gitaar. Zijn vakanties brengt hij graag door in de Alpen en in de herfst in de Duitse wijngebieden, waar hij lange wandelingen maakt afgewisseld met fietstochten.

Ommekeer

In 2016 leek zijn leven finaal overhoop gehaald te worden. Arie kreeg een hartinfarct. Toch weerhield hem dat er niet van om enige maanden later alweer voor de klas te staan. De ARBO-arts moest ingrijpen en stuurde hem voor een aantal manden met ziekteverlof.

Schrijver

Door de opgelegde rust begon de verveling bij hem toe te slaan. Hij besloot te gaan schrijven. Drie weken later was het concept voor ‘Verstrikt’ af. In juni 2017 werd dit boek uitgegeven.

Omslag Verstrikt

In oktober van datzelfde jaar volgde zijn tweede roman; ‘De Paraplu’ die intussen al een herdruk heeft beleefd. De zomer van 2018 was goed voor ‘Het Bruidsboeket’ een los van elkaar te lezen vervolg van ‘Verstrikt’.

De paraplu

Geschiedenis

Daarna viel een periode van stilte. Maar stil zat Arie niet. Hij stuitte op een oude prent waarop een afbeelding van de Watergeus Blois van Treslong bij zijn arrestatie in Middelburg in 1585. Hij kende het verhaal niet maar het triggerde hem deze geschiedenis te gaan onderzoeken. Daarbij achterhaalde hij tal van wetenswaardigheden die bij het grote publiek niet bekend zijn, maar volgens de geboren Zeeuw van groot belang zijn voor het de geschiedenis, karakter en de identiteit van onze provincie.

De Kuipersdochter van Middelburg

 

 

 

Na veel archiefonderzoek en uitgebreide nasporingen leidde dit tot het idee een trilogie voor jong volwassenen te gaan schrijven. In augustus 2020 kwam ‘De Kuipersdochter van Middelburg’ uit. Aan het einde van dat jaar zal ‘de Geuzen Admiraal van Vlissingen’ het daglicht zien. Het derde deel, waarvan de titel nog niet vast staat zal waarschijnlijk in 2021 uitkomen.

Arie Bouwmeester is bezig een historisch werkstuk voor de jeugd van Zeeland af te leveren. Trouwens, ook goede lectuur voor anderen van elke leeftijd. Een serie prachtige, door hemzelf geïllustreerde boeken die op ware feiten berusten. Eigenlijk zou iedere Zeeuw kennis moeten nemen van dit, met vaart geschreven werk.

Arie Bouwmeester is een naam om te onthouden en in de gaten te houden. We kijken met belangstelling uit naar meer werk van hem.