Arie Roon werd in Brouwershaven geboren als zoon van Rinus Roon. Rinus ontwikkelde zich tot schilder. Voor Rinus waren landschappen de grote inspiratiebron. Hij creëerde, ondanks het gegeven dat hij kleurenblind was, een geheel eigen stijl. Zijn verblijf van een aantal jaren in Zuid-Afrika en aan de waterkant in Bruinisse zijn onmiskenbaar terug te vinden in zijn werk.

Zoon Arie werd al snel gegrepen door het werk van zijn vader. Hij besloot zijn leven ook creatief in te richten. Na het afronden van zijn opleiding aan het RSG Professor Zeeman besloot hij zich aan kunst te gaan wagen.

Cartoon in opdracht van DWT-Groep

Cartoon in opdracht van DWT-Groep

Hij nam zich voor elke dag één tekening te maken. Na 5.475 tekeningen leidde dat tot zijn eerste expositie in Galerie Galerij, de galerie van zijn oude school. Hij bleef onverdroten doortekenen, maar de pijp moest ook roken. Typisch Roon, hij vond werk als snoepjesontwerper bij Deltavorm. Iedere keer als er bijvoorbeeld een nieuwe Disneyfilm uitkomt, gaan de alarmbellen rinkelen bij dit bedrijf in Zierikzee. Er moeten tal van malletjes voor drop of winegums worden gemaakt, variërend van konijntjes tot Dark Vader uit de film Star Wars. Arie heeft hier een aantal jaren gewerkt als 3D ontwerper van diverse vormen snoepjes. Misschien was dat wel uw eerste onbewuste kennismaking met zijn werk.

Schepen en Schedels

Schepen en Schedels

 

Intussen liet hij zich verleiden tot werken met verf. Hij schreef zich in voor een manifestatie van de Kunstbende, waar hij met een muurschildering de 2de prijs won. Het succes van deze expositie deed hem besluiten vaker werk te presenteren.

 

Er volgden exposities in de Grote Kerk in Brouwershaven. Naast zijn schilder- en tekenwerk kreeg Arie de smaak van het werken als cartoonist te pakken. Hij maakte in opdracht voor bedrijven cartoons.

 

Ook ging hij aan de slag voor de eilandkrant WereldRegio. In 2015 kreeg Roon voor zijn werk een eervolle vermelding tijdens de landelijke dag van de Nederlandse Nieuwsblad Pers. Roon werd hierbij, als eerste cartoonist ooit, geroemd om de scherpe en humoristische wijze waarop hij de actualiteit op Schouwen-Duiveland in zijn cartoons weergeeft.

Landschap met auto

Landschap met auto

 

Langzaam maar zeker begon Roon een meer eigen stijl te ontwikkelen. Hij voelde zich steeds meer aangetrokken tot het magisch realisme en surrealisme. Hij raakte geïnspireerd door schilders als Willink, Dali en Margritte. Hij wilde een afwijkende realiteit met een enorme precisie weergeven. En daar is Roon in geslaagd. Staande voor zijn schilderijen zijn ze onmiddellijk herkenbaar.

Hij heeft natuurlijk zijn vaak associatief verhaal bij zijn schilderijen. Toch laat hij het aan zijn publiek over er een eigen interpretatie aan te geven. Hij noemde zichzelf wel eens een ‘plaatjesmaker’ als tegenhanger van de ‘praatjesmakers’ die hij ontmoette op de academie.

Zeeuws meisje

Zeeuws meisje

Hij betrok later ‘huis de Haene’ het oudste huis van Zierikzee en een van de oudste huizen van Nederland. Hij ging hier werken en exposeren. Ook bood hij hier aankomende kunstenaars om hun werk ten toon te stellen.

Toch was Roon zijn oude liefde, de cartoon, altijd trouw gebleven. In november 2017 werd een boek gepresenteerd, Schorre Cor. Het werd een voorlees- kleurenboek over de geschiedenis van het kanon van Zierikzee. De tekst van het boek werd verzorgd door Dieuwke Parlevliet. De uitgave werd door hen verzorgd op verzoek van de stichting “Vrienden van het Stadhuismuseum”. Ook bleef hij doorwerken voor Wereldregio.

Poster Schorre Cor

Poster Schorre Cor

Geheel onverwacht overleed Arie Roon op 39 jarige leeftijd op 31 januari 2018.

Roon, met zijn ongekend talent laat in Zeeland, maar zeker op Schouwen-Duiveland een leegte achter in de kunstwereld, hetgeen terug te vinden is in de grote, artistieke verscheidenheid in zijn werken.