Gemeentewapen van Biggekerke

Gemeentewapen van Biggekerke

De naam van dit zalige dorpje geeft weleens aanleiding tot hilariteit. Maar het heeft dan niets met varkens te maken. Bigge was in de 12de en 13de eeuw een veel voorkomende voornaam. Maar Biggekerke heeft zelfs een heilige oorsprong. De heilige Begga (afgeleide van Bigge) is patrones van de stotteraars. Ook wordt zij aangeroepen bij botbreuken en tegen reumapijnen.

Heilige Bregga

De heilige Begga werd omstreeks 620 geboren. Ze was een edelvrouw in het tijdperk van de Franken. Ze was de dochter van hofmeier Pepein van Landen. Begga kwam uit een bijzonder vrome familie waarvan een aantal van de leden zalig en heilig werden verklaard. Na het stichten van een klooster in de Ardennen werden haar volgelingen, begijntjes, ook naar haar genoemd.

de heilige Begga

de heilige Begga

Biggekerke, met haar 1.000 inwoners ligt in het hart van de gemeente Veere. Het strand van Domburg en van Zoutelande liggen allemaal op ca. 9 km. Als u een rustig verblijf zoekt maar toch regelmatig naar zee wilt, dan is Biggekerke een ideale plaats.

De hervormde kerk

De hervormde kerk

Hervormde kerk

Het is een typisch Walchers kerkdorp. Het centrum wordt gedomineerd door de kerk. De kerk wordt voor het eerst genoemd in 1235. Ze zou toen al gewijd zijn aan de heilige Begga.

De huidige toren en delen van het koor dateren uit 1400. Het schip werd in de 17de eeuw herbouwd volgens oudere bouwtekeningen, inclusief het driezijdig afgesloten koor.

In 1957 werd de kerk gerestaureerd. Aan de zuidelijke kant werd een nieuwe consistorie aangebouwd.

Voor de kerk staat een standbeeld van een Walcherse boerin.

Beeld van de Walcherse boerin

Beeld van de Walcherse boerin

 

 

 

 

 

 

 

Brassers Molen

Ook niet te missen is de korenmolen “De Brassers Molen” een ronde stenen grondzeiler uit 1712. Sinds die datum is de molen nooit meer buiten dienst geweest. Momenteel werd in de molen gewerkt door de zesde en zevende generatie van de familie Brasser. Er worden nog steeds op ambachtelijke wijze meelproducten gemalen. Aan de molen is een winkel verbonden. Hier kunt u de ambachtelijke producten van de molen kopen. Maar er worden ook diervoeders en ruitersportartikelen te koop aangeboden.

De Brassers Molen

De Brassers Molen

 

 

 

 

 

 

 

 

Vliedbergen

In Biggekerke liggen twee prachtig bewaard gebleven vliedbergen. Een derde ligt net buiten het dorp.

Een van de Biggekerkse vliedbergen

Een van de Biggekerkse vliedbergen

Een vliedberg is niet wat de naam doet vermoeden.

Met name in de provincie Zeeland werden dit soort heuvels opgeworpen. Ze werden in de periode van de 12de tot de 14de eeuw gebruikt als verdedigingswerken. Op deze heuvels werden z.g. mottekastelen gebouwd. Dit was een, op een rond plateau op de vliedberg gebouwde donjon die omringd werd door palissaden.

Reconstructie van een Mottenkasteel

Reconstructie van een Mottenkasteel

 

 

 

 

Vlak bij Biggekerke kunt u genieten van Strandsport Zeeland waar u tal van aan water en strand gerelateerde activiteiten kunt beoefenen. Net buiten het dorp ligt een behoorlijke manege waar u paarden kunt huren voor een gezellige rit.

U kunt in Biggekerke uw hart ophalen tijdens wandelingen door het bos van Biggekerke of ga eens kijken in het Zeeuws Auto, landbouw en Curiosa Museum.

Solexrace

Een keer per jaar wordt het rustige Biggekerke op zijn kop gezet. De inmiddels beroemd geworden Solexrace trekt op de derde zaterdag van augustus vanuit de wijde omgeving honderden bezoekers. In een bonte, verklede stoet racen de deelnemers op oude knetterende voorwiel aangedreven brommertjes door het dorp. Na afloop is er muziek en uiteraard eten en drinken.

Deze film van Omroep Zeeland geeft u een leuke impressie

De rest van het jaar genieten bewoners en toeristen van de rust en de authenticiteit van dit heerlijke dorpje, dat beschikt over een heel eigen cultuur.

Er zijn uitgestippelde fietsroutes over een netwerk van fietspaden waarbij u uitgebreid kennis kunt maken met het prachtige eiland Walcheren waar de zee nooit ver weg is en altijd te ruiken.

Mooi koppel, oude smederij en palingwinkel

Mooi koppel, een oude smederij en palingwinkel

Biggekerke is een fijn plekje om te gaan genieten van een heerlijke vakantie als u op zoek bent naar rust en ruimte.

Groot Valkenisse

Voor liefhebbers van het strand en de zee. Vanuit Biggekerke loopt u via de Klaassesweg door Groot Valkenisse naar het water. Dit is een buurtschap op ongeveer een kilometer van Biggekerke. De naam is afkomstig van een 17de eeuwse boerderij. Er waren twee buurtschappen, Klein- en Groot Valkenisse. De namen spreken voor zich. Samen werden de kernen Valkenisse genoemd.Voor kampeerliefhebbers is het een ideale bestemming, direct aan de kust en in een prachtige natuur.