Aan de Steinstraat in Bruinisse staat, tussen andere oude vissershuisjes, een onopvallende woning. Toch was deze woning in de vorige eeuw een begrip. Hier woonde immers de familie De Ronde. Opa de Ronde was bekend in het hele dorp. Hij reed dagelijks met zijn melkkar door het dorp om de mensen van verse zuivel te voorzien.

Vader de Ronder, die de handel van zijn  vader overnam, pakte het al moderner aan. De bakfiets veranderde in een SRV wagen.  Zowel oma als moeder De Ronde verzorgden hun gezin en dreven een zuivelwinkeltje in, wat later werd verbouwd tot woonkeuken.

Opa de Ronde op ronde

Opa de Ronde op ronde

Al jong bezig met kippen

Een van de zoons, Bram, had de handel met de paplepel ingegoten gekregen. Hij ging regelmatig om met een boer in Sirjansland. Helpen op het bedrijf en om zijn hobby uit te oefenen. Bram hield sierkippetjes.

 

 

Gezonde en gelukkige buitenkippen

Gezonde en gelukkige buitenkippen

 

 

 

De ondernemer steekt de kop op

Al op zijn 13e hield Bram ook kleinschalig vleeskippen. Op die leeftijd kreeg hij een idee. Hij vroeg en kreeg toestemming om op het erf van de boer kippen te mogen houden en die toestemming kwam.

Hij kweekte 35 kippen op om die, met de kerst, geslacht te koop aan te bieden. De kippen vonden gretig aftrek in het dorp. Het eerste zakgeld was binnen.

En Bram bleef boer. Hij heeft in zijn tiener- en twintiger jaren diverse banen in de agrarische sector gehad.

Het inmiddels bekende busje

Het inmiddels bekende busje

 

Permanent kippenboer

Jarenlang verkocht Bram zijn kerstkippen, en de vraag werd groter dan het aanbod.

Dit leidde er toe dat hij in 2016 besloot om permanent kippenboer te worden. Even buiten Bruinisse huurde hij een leegstaande garage met bijbehorende grond. Daar ging Bram grotere aantallen kippen houden.

Bram de Ronde tussen zijn kippen

Bram de Ronde tussen zijn kippen

 

 

Zeker Zeeuws.

Wel had hij zich voorgenomen dat zijn kippen 100% Zeeuws moesten zijn. Hij zorgde voor grote stallen en voldoende ruimte om rustig te kunnen scharrelen. Maar ook met topvoer van Zeeuwse origine en zelfs met de keuze van water hield Bram rekening.

De kippen kunnen rustig uitgroeien in de meest gunstige omstandigheden

Het zal dan ook niemand verbazen dat hij, op zijn verzoek en na controle van zijn producten, het certificaat Zeker Zeeuws® Streekproduct kreeg uitgereikt.

Het altijd gezellige winkeltje

Het altijd gezellige winkeltje

 

 

Winkeltje

Bram koopt gegarandeerd Zeeuwse kuikens en kweek die op tot ze slachtrijp zijn. Dan gaan ze naar een gecertifieerde kippenslachterij waarna ze terugkeren naar Bruinisse. Een van de stallen werd verbouwd en er kwam plaats voor een nieuwe, hygiënische verwerkingsruimte. Onlangs heeft de slachterij van Bram diverse  controleurs op visite gehad. Dat heeft er toe geleid dat hij in aanmerking komt voor het HCCAP certificaat (certificering van voedselveiligheid) en een EG-erkenningnummer. Dit is een code die wordt aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Een verplichting van de Europese Unie. Deze geeft onder andere aan dat het bedrijf voor wat betreft productiemethoden en hygiëne onder toezicht van de EU staat.

De streng gecontroleerde verwerkingsruimte

De streng gecontroleerde verwerkingsruimte

 

Exclusief

De kippen van Boer de Ronde worden geslacht als de ongeveer 2 ½ kilo zwaar zijn. Daarna in eigen beheer verwerkt. Per week gaat er ruim 600 kilo smakelijk kippenvlees de deur uit.

Daarbij pleit Bram er voor zijn kippenvlees met net zo veel zorg te bereiden als hijzelf doet. Neem de tijd om een goede uitloopkip gaar te krijgen voor het meeste genot op tafel. Zijn kippen zijn geen fastfood.

 

Kip in talloze smaken en variaties

Kip in talloze smaken en variaties

 

 

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees

In de winkel van Boer de Ronde kun je niet alleen terecht voor verse kipfilet of kippenpoten. In zijn koelvitrine vindt men een breed assortiment van kipproducten.

U kunt kiezen tussen hele kip met vel en kipschnitzel, kipsaté, kiprollade of grilworstjes tot gourmet- en fondueschotels.

De winkel van Boer de Ronde is momenteel alleen nog maar open op zaterdag van 09:00 tot 16:00 uur. Wel speelt Bram met de gedachte om vaker open te gaan. U kunt natuurlijk altijd terecht op de binnenkort verschijnende webshop.

 

BBQ op bestelling

Een andere service waarin Boer de Ronde voorziet is, naast BBQ producten in eigen winkel, ook compleet verzorgde

BBQ’s. Op verzoek en is samenspraak met de klant verzorgd hij een feestelijke en onvergetelijke middag.

BBQ bij de brandweer

BBQ bij de brandweer

 

 

Uitbreiding

Grote uitbreidingsplannen heeft Boer de Ronde momenteel niet. Met zijn huidige omzet en zijn manier waarop hij werkt kan hij zijn kwaliteit goed bewaken en blijven instaan voor de smaak. Hij heeft plezier in de verkoop aan particulieren en zijn heerlijke kip is daarnaast te koop bij een paar winkels en een supermarkt in de omgeving.

 

 

 

Feit blijft, of Boer de Ronde klein blijft of groot groeit, kip van Boer de Ronde is een feest op tafel.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het bedrijf van deze Zeker Zeeuwse ondernemer, kijk dan op zijn facebookpagina.

Voor afspraken, bestellen en verder kennismaken kunt u terecht op de website.