Lang was Kamperland verstoken van een eigen hervormd kerkgebouw. Bij elke gelegenheid en iedere zondag moesten de kerkgangers een afstand van ongeveer vijf kilometer te voet of in het beste geval met paard en wagen de afstand naar Wissenkerke overbruggen. Met name in het najaar en in de winter een zware opgave.

Een eigen kerk.

Dat veranderde toen in 1901 de eerste steen voor een eigen kerk werd gelegd. Hoewel nog niet helemaal afgebouwd, konden de Kamperlanders in datzelfde jaar hun hervormde kerk in gebruik nemen.

De geveltoren kwam later, in 1911, gereed.

Familie Brasserie Amable

Familie Brasserie Amable

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was de kerk aan groot onderhoud toe. De renovatie werd grootscheeps aangepast. De belangrijkste aanpassing was het vergroten van de ramen waardoor de kerk lichter werd en veel ruimer leek.

Een lichte en gezellige zaak

Een lichte en gezellige zaak

 

Gesloten

De kerk bleef in gebruik tot 1997. Na het samengaan met de gereformeerde kerk tot de protestantse kerk in Nederland werd de kerk in 2004 verkocht. Niet voor lang, de kerk bleef leegstaan tot 2017.

 

 

 

Al het oude is behouden

Al het oude is behouden

 

Prachtig resultaat

In 2017 kocht de 23-jarige Lloyd Oudeman het gebouw. Hij wilde er een restaurant in vestigen. Er volgde een periode van bouwen, verbouwen en restaureren. De jarenlange leegstand had het gebouw zeker geen goed gedaan.Waar het maar even kon is de oude glorie van het kerkgebouw in ere gehouden.

Het hoge houten plafond is intact gebleven. De oude kerkvloer met de sierlijke verwarmingsroosters is met zorg gekoesterd. In het midden van de zaal staan nog steeds de authentieke bankjes.

Het kerkje moest het kerkje blijven. En dat is volledig gelukt.

De sfeervolle entree

De sfeervolle entree

Het restaurant

Bij het binnenkomen valt meteen op dat oude delen van het interieur een nieuwe plaats hebben gekregen. Een grote, bijna middeleeuwse kledingkast en een zo mogelijk nog oudere brandkast hebben hier een plaats gekregen.

 

Bij het betreden van het restaurant kunt u kiezen. Wilt u in het middenschip van de kerk plaats nemen of kiest u voor de afgebakende zitjes aan de zijkanten. Als u uw plekje heeft gevonden kunt u uw keuze gaan bepalen. Maar er staat niet direct een opdringerig lid van de bediening aan uw tafel.

 

 

Nee, bij binnenkomst ligt er een leuke krant ‘De Amabelse Bode’ voor klaar. Voor de kinderen vind u hierin een kleurplaat en een puzzel. En vooral… Deze krant is een bijzonder creatieve manier om de menukaart te vervagen.

 

De kaart die geen kaart is

De kaart die geen kaart is

De kaart

De kaart (krant) is bijzonder compleet en uitgebreid. Van kleine hapjes tot een volledig diner. De keus uit voorgerechten is ruim. U kunt voor een kleine hap kiezen uit voldoende brood en geroosterd broodgerechten en grote of kleine salades.

Er is ruime keuze tussen vlees-, vis- of  vegetarische gerechten.

Een ruime keus aan heerlijkheden

Een ruime keus aan heerlijkheden

De wijnkaart is met zorg samengesteld en zoals het hoort voor een restaurant dat dagelijks geopend is van 10:00 tot 22:00 uur wat u ook kiest als gedistilleerd of likeur, het is aanwezig. Net als de vele biersoorten.

 

De rijk gevulde bar

De rijk gevulde bar

 

 

 

 

 

 

De prijzen die u in rekening worden gebracht liggen tussen voordelig en gemiddeld. Geen enkele reden om tijdens uw bezoek aan Kamperland Brasserie Amable over te slaan.

 

 

 

Voor meer informatie en reserveren, bezoek de website

 

 

Van ons krijgt Amable, een familie brasserie met historie, een ruime voldoende.

Amable is te vinden aan:

Veerweg 76
4493 AT Kamperland

Tel: 0113-852734
Mail: info@amablekamperland.nl