In 2005 werd in Kamperland Emelisse gebouwd. Het gebouw werd opgetrokken in de industriële stijl die afkomstig is uit de periode tussen 2010 en 2020, gebaseerd op het zogenoemde rationalisme. Deze archituurstroming ging er van uit dat alle architecturale problemen rationeel zijn op te lossen. In Nederland wordt de naam rationalisme voornamelijk verbonden aan de stijl van werken van de beroemde architect H.P. Berlage.

Prachtige koperen ketels

Prachtige koperen ketels

In 2015 werd hier begonnen met het brouwen van bieren. Vrij snel begon het Emelisse naam te krijgen. Er ontstond een capaciteit probleem.

Per brouw leverde het werk ongeveer 10 hectoliter bier. Het proces begint in prachtige koperen ketels en eindigt in de kelders waar zich zeven gist- en lagertanks bevinden. Bekend werd dat men hier verschillende smaken bieren maakte die over de hele wereld werden geroemd. Het waren niet alleen mooie drinkbare bieren, maar ook speciale seizoenbieren en bieren die op hout werden gelagerd.

Kijkglas om het proces in de gaten te houden

Kijkglas om het proces in de gaten te houden

In 2017 werd de vraag naar het Emelisse dermate groot dat de kleine brouwerij het niet aan aankon. Er werd een samenwerking aangegaan met het biercollectief, een samenwerkingsverband tussen kleinere Zeeuwse brouwers. Slot Oosteinde in Goes, een brouwerij, op een historische plaats in Goes, had voldoende capaciteit om bepaalde biersoorten Emelisse in grotere hoeveelheden, met behoud van naam, te produceren, er voor wakend dat de oorspronkelijke smaak gewaarborgd bleef.

speciale bieren

speciale bieren

Hierdoor ontstond in Kamperland meer tijd en ruimte om in de oude koperen ketels heel bijzondere bieren te brouwen die tijd nodig hebben om te rijpen.

Nu kan men in Kamperland zeggen dat de brouwerij een speciaal brouwerij is geworden. Opvallend zijn de fraaie kleuren.

Van grote invloed op de kleur van het bier is de gebruikte mout. Verder wordt de kleur van bier beïnvloed door het gebruik van (bruine) suikers, hop en vruchten.

Heel breed assortiment

Heel breed assortiment

Ook bewerkingen die het bier ondergaat zoals maïschen, spoelen, koken, gisten en oxidatie zijn bepalend voor de kleur. Door koken en oxidatie wordt de kleur donkerder, gisting daarentegen zorgt er voor dat bier een lichtere kleur krijgt.

Naast het Emelisse Oerpils zijn een tiental speciaal bieren ontwikkeld, variërend van het donker en lichtzoete Emelisse Dubbel tot Emelisse Imperial Russian Stout en Emelisse Espresso Stout. Allemaal een andere kleur en andere smaak.

Keus te over

Keus te over

Leuk is, een bezoek te brengen aan de brouwerij en een rondleiding met bierproeverij te volgen. U krijgt daarbij duidelijke uitleg over het brouwproces en natuurlijk kunt u een aantal biersoorten proeven. Bier en eten gaan goed samen. Naast bier krijgt u bijpassende gerechtjes geserveerd.

Gezellig terras

Gezellig terras

Prettig bij een los bezoek aan deze brouwerij is, dat u hier, op een fraai aangelegd terras heerlijk van de verschillende bieren kunt proeven. Kinderen kunnen ondertussen gebruik maken van een leuke speeltuin.

In het restaurant wordt u getrakteerd op heerlijke gerechten die merendeels vervaardigd zijn met streekproducten. Voor grote gezelschappen worden speciale arrangementen aangeboden of samengesteld.

Grote tuin met speelgelegenheid

Grote tuin met speelgelegenheid

Wat is nog leuker dan culinair Zeeland te ontdekken op zo een bijzondere plaats?

 

Brouwerij Emelisse ligt aan de Nieuweweg 7 in Kamperland.

Telefonisch te bereiken: 0113 37 02 62

e-mail: eten@restaurantemelisse.nl

Voor meer informatie: www.restaurantemelisse.nl

Sfeer- en karaktervol restaurant

Sfeer- en karaktervol restaurant