Barbier is een al eeuwenoud beroep. De Egyptische farao’s waren al goed gesoigneerd, Daar hadden ze hun eigen barbier voor die hoog in aanzien stond. Het uiterlijk van de farao werd dan ook goed in de gaten gehouden. 

Farao Djoser

Gilden

De naam Barbier is afgeleid van het Latijnse barba, dat baard betekent. Vanaf de 14de eeuw werd het vak van barbier zo belangrijk en omvangrijk dat zij zich gingen verzamelen in gilden. Ook werd het werkterrein van de barbier uitgebreid met het chirurgijnschap.  Hij werd verondersteld zo handig en vaardig te zijn met mes en schaar dat hij ook wel dienst kon doen als tandarts en geneesheer. Op de schepen van de VOC was barbier-chirurgein zelfs een officiersrang. 

de barbier aan het werk in 1568

In de late middeleeuwen was barbier, net als ketelmaker en schoenlapper een reizend beroep. Deze ambachtslieden trokken te voet door de streek om hun diensten aan te bieden en hun ambacht uit te oefenen. 

 

De Barbier-chirurgijn

 

Barbier-Chirurgijn

Naast het knippen van haren en baarden waren het trekken van kiezen en aderlaten de meest voorkomende behandelingen. De rood-witte paal naast de voordeur van sommige kappers herinnert nog aan die tijd. Deze staat symbool voor de zwachtels die na het aderlaten werden uitgehangen om te drogen en in elkaar verstrengeld raakten. 

Scheermes en scheerriem

 

Het scheren van de baard gebeurde met een bijzonder scherp scheermes. Dit werd op een leren riem scherp gehouden. Door het leer werd voorkomen dat er bramen op het mes konden ontstaan. 

Het veiligheidsscheermes

 

 

Teloorgang

Met de komst van het veiligheidsscheermes in de 19de eeuw en later het elektrisch scheerapparaat verdween het vak langzaam maar zeker.  De kapsalon nam de plaats in van de barbier en later kregen we de opsplitsing in de vakgebieden, dames- of herenkapper. De noodzaak van de barbier voor het verzorgen van baard en snor was niet langer aanwezig, immers mannen konden zichzelf behelpen. 

Opnieuw populair

Vakmanschap is meesterschap

 

De laatste jaren zien we het vak van barbier weer terugkeren. Het is zelfs razend populair geworden. Wel is er een verschil met vroeger. Los van het bewerken van baarden en snorren is de barbier ook meer kapper geworden. Met mes en schaar staat de barbier garant voor frisse en bijzondere kapsels. Het is niet aan iedere kapper of kapster gegeven zich barbier te mogen noemen. Hiervoor is een speciale opleiding nodig. Maar, kijkend naar de resultaten heeft dat zijn vruchten afgeworpen. 

Barbier aan huis

Ilona de barbier

Bru heeft een oude traditie in ere hersteld.  Ilona Joppe is onlangs haar eigen zaak begonnen. ‘Ilona knipt thuis’. Ze komt op afspraak bij u thuis om uw haar te fatsoeneren en in model te brengen. Wat menigeen niet weet is, dat Ilona over al de dipoma’s voor barbier beschikt. Bru heeft haar reizende barbier weer terug. 

Voor meer informatie en eventueel een afspraak, kijk op haar website.