Barend van Lange kwam 35 jaar geleden naar Bruinisse. Hier ging hij als politieambtenaar aan het werk. Bij de waterpolitie werd hij postcommandant te water. Later werd hij aangesteld als milieu inspecteur bij de Provincie Zeeland.

Vanwege zijn werk kreeg hij voortdurend te maken met schepen en schippers. Daardoor ontstonden veel contacten, zowel zakelijk als persoonlijk. Hierdoor begon zijn belangstelling voor de vissersvloot steeds groter te worden. Dit leidde er toe dat hij besloot de vloot van vroeger tot nu compleet in kaart te brengen.

Ineke Jumelet werd geboren in Bruinisse en groeide hier op als dochter van een mosselschipper. Tijdens haar werkzaam leven was ze tandartsassistente. Mogelijk door het werk van haar vader begon ze foto’s en schilderijen van Bruinisser vissersschepen te verzamelen.

Samen besloten ze hun kennis en documentatie te gaan bundelen en te verwerken in een boek.

In de loop der jaren is er veel verandert, meer kennis vergaard en hebben zich nogal wat mutaties voorgedaan, Een reden om een geactualiseerde en uitgebreide versie van het visserijregister te maken.

Barend van Lange heeft alle documentatie verzorgd. Ineke Jumelet is verantwoordelijk voor het fotowerk.

Het resultaat van de samenwerking is een fraai uitgevoerd boekwerk waarin een zo volledig mogelijk beeld wordt gegeven van het register van de vissersvloot van 1911 (na de ramp) tot heden.

  • Een overzicht van alle vlootmutaties van 1 juli 2016 tot 1 oktober 2020;
  • Een foto-overzicht van de vloot op 1 oktober 2020;
  • Een index van de familie-bedrijfsnamen gekoppeld aan de gebruikte registraties;
  • Een registratie van de registratieregisters gekoppeld aan de familie-bedrijfsnamen, beide registers maken snel zoeken mogelijk en makkelijk;
  • Het register 1911 – 2020 met ruim 400 mutaties van de schepen die tijdens deze periode geregistreerd zijn geweest of nog zijn.

Prachtig geïllustreerd

Het boek is een feest om te zien en een bron van kennis voor iedereen die interesse heeft in schepen en hun historie. Het 200 pagina’s tellende boek is uitgebracht op A4 formaat en voorzien van een soft cover.

Bruse Visserijregister 2020 is uitgegeven in eigen beheer. Daarom is de oplage beperkt. Wel zal bij voldoende belangstelling een herdruk worden verzorgd.

U kunt het boek bestellen via Barend van Lange. Telefoon 06 49 97 69 64. De kosten bedragen slechts € 19,50 indien u het boek zelf komt ophalen.

Voor verzending binnen Nederland wordt € 5.10 voor verpakking en verzending via PostNL in rekening gebracht.

Het totale bedrag kunt u bij uw bestelling overmaken naar NL92 INGB 0001 3559 76 ten name van B. van Lange, Bruinisse onder vermelding van ‘Bruse Visserijregister 2020’

Bij vlootliefhebbers, geïnteresseerden in de visserij en liefhebbers van de zee mag dit schitterende werk zeker niet in de boekenkast ontbreken.

 

Een schat aan documentatie