Foto boven: Klaar met bakken! – Foto Joke Bot

 

Logo Brusea

Logo Brusea

In het centrum van Bruinisse was ooit vanaf 1995 een visserijmuseum gevestigd. Daar ging nogal wat aan vooraf. Het was jaren geleden een winkeltje, daarna een vestiging van de ABN. Maar het was klein en niet functioneel.

Ook stond in de Oudestraat een monumentaal 18de eeuws pand dat vrijwel in oorspronkelijke staat bewaard was gebleven.

 

Aankoop panden

Visserijmuseum en oudheidkamer

Visserijmuseum en oudheidkamer

In 1968 kocht de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland het oude pand aan. Tegelijk werd het eigenaar van een oude visserswoning die hier langs stond. Het duurde tot 1997 voor men eraan dacht voor deze panden een bestemming te geven. Men kwam tot de oprichting van een stichting die het op zich nam de beide woningen om te vormen tot musea. Het vissershuisje en het visserijmuseum.

 

 

Opening Museum

In 1998 gingen de deuren voor het publiek voor het eerst open. In de twee panden komt de geur van een rijk verleden je tegemoet. Via een mooie binnenplaats en kruidentuin zijn de panden met elkaar verbonden. Deze tuin is ook een mooie plaats om even van het zonnetje te genieten en alle indrukken te verwerken. Er is gelegenheid om een glaasje of een kop koffie te drinken.

De lommerrijke binnentuin

De lommerrijke binnentuin – Foto Joke Bot

Al meer dan 20 jaar een attractie

Brusea vierde in 2018 haar twintig jarig bestaan en is uitgegroeid tot een bijzonder museum vanwege de heldere uitleg over heden, maar vooral verleden. Het is ook een museum waarbij men plezier voor kinderen hoog in het vaandel heeft staan.

Maquette van de oude werf

Maquette van de oude werf – Foto Joke Bot

Natuurlijk is er in het visserijmuseum ruim aandacht voor de schelpvisserij en met name de mosselvisserij. U krijgt een goede indruk over de tijd dat er nog met kleine hoogaars hard gewerkt moest worden op de Oosterschelde. Maar ook wordt u een blik gegund op het nu, waarin de vissers experimenteren met hangcultuurmosselen. In het museum kunnen de kinderen zelf mosselen van de bodem schrapen met een demonstratiekotter.

Aan de dijk in Bruinisse ligt de hellingwerf. Deze bestaat al vele jaren. In het visserijmuseum vindt u een maquette die u laat zien hoe het vroeger ging.

Kindvriendelijk

Voor volwassenen is het interessant met een uitgebreide verzameling oude zeekaarten en gereedschappen of interessante demonstratiefilms over de visserij. Verbaas u over de simpele navigatiemiddelen. Alles is overzichtelijk te bewonderen. Voor kinderen is het een feest. Zij kunnen zich visserman voelen op een “echte brug” van een viskotter. Of ze kunnen een goed voorbereide speurtocht maken door het museum.

Hard naar bakboord schipper!

Hard naar bakboord schipper! – Foto Joke Bot

De handleiding voor de speurtocht

De handleiding voor de speurtocht

De oudheidkamer voert u letterlijk terug in de tijd. Hier lijkt de tijd 250 jaar te hebben stilgestaan.

Grote gezinnen in een klein huisje

Hoe was het leven van een vissersfamilie meer dan honderd jaar geleden? Wat aten ze? Hoe zag hun kleding eruit? Hadden ze een bed of een bedstee? Alles is hier authentiek. Het gedisselde houtwerk, de uitgesleten plavuizen, de originele luiken. Het geschilderde “imitatie-eiken” waarmee de muren zijn decoreert en het sokkenbreimachientje. In de prachtig oudheidkamer maakt u een reuzenstap terug naar het verleden.

Prachtig glaswerk, het goeie servies en oud, geëmailleerd keukengerief. Moeder met haar kind in de bedstee. Een gevoel van heimwee naar de oude tijd zal u overvallen.

Het goeie servies

Het goeie servies – Foto Joke Bot

... en het keukengerief

… en het keukengerief

 

 

Hoewel niet groot, u kunt uren ronddwalen in Brusea. Er zijn regelmatig heel uiteenlopende exposities. In de maanden juli en augustus zijn er demonstraties bolusbakken, elke woensdag van 11:00 tot 16:00 uur. Op de donderdagen in die maanden zijn er demonstraties mosselen koken. Ga er heen en neem die wijsheid mee naar huis.

Met de bakker bolusbakken

Met de bakker bolusbakken – Foto Joke Bot

Kortom, Brusea heeft voor elk wat wils.

Dit unieke museum leent zich goed voor groepsbezoeken en/of schoolreisjes. Wilt u een leuk aandenken aan uw bezoek aan Bruinisse en Brusea mee naar huis nemen? Bezoek dan even de winkelhoek waar u typisch Bruse zaken kunt kopen.

Gestyleerde mossel sleutelhangertjes in de koopjeshoek

Gestyleerde mossel sleutelhangertjes in de koopjeshoek – Foto Joke Bot

Voor meer informatie, kijk op de website of meld u aan bij facebook.

Contact opnemen kan via: postmaster@brusea.nl 

Brusea is gevestigd aan Oudestraat 23 – 4311 AV Bruinisse

Telefoon: 0111-481 412 / 06 10 65 59 42

 

De openingstijden zijn:

Mei, juni en september,

Maandag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur

 

In juli en augustus:

Maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur

Woensdag en donderdag van 10:00 tot 17:00 uur

 

Tijdens de herfstvakantie:

Van maandag tot en met zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Â