Op 7 april opende het Museum ‘De Burghse Schoole’   in Burgh-Haamstede haar deuren, klaar voor het nieuwe seizoen. Tal van nieuwe zaken worden aan het publiek gepresenteerd.

Expositie

In het oude schoolgebouwtje dat in 1840 werd gebouwd, gaat een totaal andere wereld open voor het publiek. Om te beginnen met de nieuwe wisseltentoonstelling die de naam ‘Schooltijd-Waterstrijd’ draagt. Hiermee gaat de Burghse Schoole in op het onderwerp of en hoe de kinderen tijdens en na de Watersnoodramp naar school gingen. Via foto’s en krantenartikelen haalt het museum herinneringen op aan die rampzalige periode voor Schouwen-Duiveland.

Mensen die deze periode hebben beleefd laten hun gedachten terug gaan in de tijd. Hun verhalen worden via video gesprekken belicht.

Kijkje op de verdwenen dorpen

Doorkijkje op de verdwenen dorpen

 

Overleveringen

De oud-bovenmeester van de Burghse Schoole is in zijn archieven gedoken die de nasleep van de Ramp die een bijzonder licht werpen op deze gebeurtenis en de jaren die daarop volgden.

Aan de hand van Huib Uil, de stadshistoricus van Zierikzee, gaan we terug naar de Verdronken en Gekrompen Dorpen. Een mooi voorbeeld van de wijze waarop Schouwen-Duiveland in de loop der jaren aan verandering onderhevig is geweest.

Het authentieke leslokaal

Het authentieke leslokaal

 

 

Natuurlijk is het historische schoolklasje onveranderd gebleven. De Burghse Schoole mag met haar nieuwe presentaties in dit nieuwe jaar zeker niet worden overgeslagen.