Saskia Maaskant is geboren en getogen in Bruinisse. Spelen en ravottend aan de haven en aan de Oosterschelde was aanvankelijk haar lust en haar leven. Daarnaast raakte ze verslaafd aan lezen. Ooit zelf een boek schrijven werd haar grote droom.

Saskia Maaskant

Dromer

Naarmate Saskia ouder werd, werd ze introverter. Ze ging tekenen en schilderen om op die manier haar creativiteit bot te kunnen vieren. Maar daarnaast werd de bibliotheek een favoriet plekje voor haar. De dromer werd boekenwurm.

Taal

Grammaticaal noemt Saskia zich de slechtste van de klas. Maar literatuur lezen en daar over discuteren boeide haar mateloos. Studerend aan het VWO werden geschiedenis, vreemde talen en muziek haar favoriete vakken. Waarschijnlijk was Saskia de enige leerling die alle boeken van de verplichte boekenlijst had gelezen. Na haar middelbare schoolopleiding studeerde zij International Business aan Languages in Rotterdam en later nog enige tijd aan de Ēcole Supérieure de Commerce in La Rochelle.

Internet

Als beginnend schrijfster had ze de nodige aanloopproblemen. Hoe een verhaal vorm te geven? Er kop en staart aan geven was de vraag. Via internet kwam ze in contact met andere mensen die wilden schrijven. Door middel van dit medium kreeg ze veel nuttige tips. Ze onderhield contact met de schrijfgroep ‘Zuidwesterstorm’. Binnen deze groep werd elkaars werk gelezen en becommentarieerd. Voor Saskia een nuttige periode.

Omslag Kieuw

Debuut en nominaties

Toch duurde het nog enige tijd voordat Saskia de grote stap maakte. In 2010 stuurde zij het manuscript van ‘de Verteller van Beorga’ naar uitgeverij Davisfonds in België. Het boek dat in 2011 werd uitgegeven, werd meteen genomineerd voor de Zoute Zoen Publieksprijs

Haar tweede boek, ‘Kieüw, werd genomineerd voor verschillende prijzen: voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, de Gouden Lijst en ‘De Kleine Cervantes’ van cultuurstad Gent. ‘Kieuw’ sleepte bovendien de prijs voor het beste Zeeuwse Jeugdboek binnen. Ook ‘Dromer’, haar derde roman, kwam op de longlist van de Zeeuwse boekenprijs terecht. Dromer won  de Kleine Cervantes 2018.

Meerminnen verdrinken niet

Na het lezen van een artikel op een website over de Stormtamp die in 1911 de hele mosselvloot van Bruinisse vernietigde kwam zij op het idee om historie en fictie met elkaar te verweven. Meerminnen verdrinken niet werd een historische roman waarin het jonge weesmeisje Janna in Bruinisse terechtkomt en bij een kinderloze oom en tante opgroeit.

 

 

 

In dit boek neemt Saskia u een eeuw mee terug in de tijd en maakt u kennis met het harde bestaan van de mosselvissers in Bruinisse, Feiten worden vermengd met fictie. Meerminnen verdrinken niet is een bijzonder meeslepend en realistisch boek, makkelijk leesbaar en hoewel bestemd voor de jeugd, geschikt voor alle lezers tussen 10 en 90.