Nee, met politiek heb ik niet veel. Als ik terugkijk op de laatste drie kabinetten dan mis ik visie en echte staatslieden. Dan denk ik met weemoed terug aan mannen zoals Drees, Luns, Schmelzer, Romme en Van Riel. Of aan vrouwen zoals Marga Klompe.

Ons land heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met plucheplakkers en meelopers. Staatsmanschap ontbrak. Maar ik besloot me er niet al te druk over te maken. Ik ben uiteindelijk al 75 jaar oud en heb besloten nog 19 jaar rustig en zonder opwinding door te leven.

Waar ik wel iets mee heb is met onze provincie. De mooiste provincie van Nederland. De kleinste provincie en het minste aantal inwoners van alle provincies. 383.032 om precies te zijn. Maar wat een prachtige provincie, volop in ontwikkeling en met een fantastisch wapen. Die worstelende leeuw!

Wel ben ik in de afgelopen jaren bitter teleurgesteld in de landelijke politiek. Ik denk aan een leuk liedje van Wim Sonnevelt: “je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd” en onwillekeurig zie ik het gezicht van Barbara Visser, u weet wel, die van defensie, voor me.

Testcentrum getijdencentrale

Ik verbaas me niet snel, maar dat Rijkswaterstaat, het uitvoerend orgaan van het ministerie van infrastructuur,  met een ijskoud gebaar miljoenen aan subsidie (waaronder 3,7 miljoen van een toch al armlastige provincie) wegsmijt en een voor de wereld uniek project, het testcentrum getijdencentrale in de Grevelingendam, wil slopen, is ongehoord. Het had Zeeland internationaal op de kaart kunnen zetten. Maar het geduld van RWS is op.

Onderzoek moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2030, uitwijzen of er twee keer per uur een rechtstreekse Intercity naar Amsterdam kan gaan rijden vanuit Zeeland. Dat schreef speciaal adviseur Bernard Wientjes in zijn adviesrapport om Vlissingen en Zeeland te compenseren voor het intrekken van het kabinetsbesluit om de marinierskazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen. Met de huidige financiële toestand van de NS door corona zie ik mijn ziel al kruipen. Eerst een onderzoek dat uiterlijk over negen jaar!!! moet zijn afgerond, en wat als het advies negatief is? Jammer dan, een klein stukje compensatie minder. Maar de Zeeuwen moeten, in tegenstelling tot RWS – lees Den Haag – maar even geduld hebben.

Trein bij station Kruiningen foto Felix Antheunisse

 

 Huisartsentekort is geen zaak voor de regeling. Dat zei toenmalig minister Bruno Bruins iets meer dan een jaar geleden, u weet wel, die bewindsman die bij een beetje stress in elkaar zakt en er de brui aangeef, bij een vraag over het huisartsentekort en daarbij voor zichzelf geen verantwoordelijkheid zag. Nee, het was de verantwoordelijkheid van de regio’s. Ook zag hij een belangrijke rol voor de zorgverzekeraars weggelegd. Zijn aanbevelingen leken in de verste verte niet op het nemen van verantwoordelijkheid, en het aanpakken van problemen.

Zo kunnen we nog even doorgaan met onze onvrede te spuien. Denk aan de oneerlijke en veel te geringe bijdrage uit het Gemeentefonds die mogelijk verlaagd gaat worden. Denk aan de miljoenen die jaarlijks worden verdiend aan de Scheldetunnel die niet tolvrij kan worden gemaakt.

Toch sprong mijn hart op toen ik in de afgelopen dagen in de PZC las dat er zich nog nooit zoveel Zeeuwen ter beschikking hebben gesteld voor een zetel in de Tweede Kamer. Maar liefst 64 Zeeuwen die het op willen nemen voor Zeeland. Even verder kijkend ontdekte ik dat dat op een totaal van 1.041 ambitieuze adspirant Kamerleden een totaal was van 6%. Omgerekend naar zetels zouden dat 4 vertegenwoordigers in de volksvertegenwoordiging zijn. Ik werd al minder enthousiast. Dat is, met de tijdelijke invaller, Geleijnse (50+), in de Kamer, dus minder dan in de huidige toestand.

Joba van den Berg

Jacqueline van Hil - VVD

Jacqueline van den Hil – VVDI

Ik besloot verder te lezen en op papier kennis te maken met diegenen die zich ter beschikking hadden gesteld. Was dat even schrikken! De meeste kandidaten hebben niet direct de ambitie om naar Den Haag te gaan. Ze zijn lijstduwer. Er blijven er maar 30 namen  over. Minder dan de helft.

 

 

We kunnen op 17 maart uit maar liefst 37 partijen kiezen. Het aantal partijen waarop we Zeeuwse namen ontdekken is 15. Als we kijken naar partijen die het waarschijnlijk niet halen zoals de Piratenpartij of BBB en Oprecht, dan blijven er nog acht geloofwaardige partijen over.

 

Barbara Oomen – PvdA

Nu gaan we even kijken op welke plaatsen onze Zeeuwen staan. Het meest positief over het resultaat is 50+. Vier Zeeuwse kandidaten die respectievelijk op de plaatsen 15, 21, 34 en 35 staan.

VVD, twee Zeeuwen op de plaatsen 25 en 49. CDA, twee Zeeuwen op de plaatsen 16 en 41. D66, slecht een man, op plaats 44 en tenslotte PvdA, plaatsen 20 en 44,SGP met een Zeeuw op plaats 8  en CU met een Zeeuw op plaats 22.

En nu even serieus, als we afgaan op de laatste peilingen van 2 maart dan zien we dat de VVD op 25,8 zetels staat, het CDA op 10,5, D66 op 8,3, PvdA op 7, 7, SGP op 1,9 en CU op 3,7.

Ik hou mijn hart vast. Als deze voorspellingen uitkomen dan krijgen we na 17 maart slechts 1, zegge: één, en mogelijk geen Zeeuw in de kamer.

Jan Henk Verburg – CU

Wij Zeeuwen zijn goed in het keren van het tij. Zullen we dat nu eens aan Den Haag laten zien? Het tij is te keren door massaal voor onze provincie te kiezen. Over partijpolitiek en ideologie heen.

Voorkeursstemmen uit te brengen. Help dat?  Pieter Omzicht werd in 2012 door het CDA niet op de kandidatenlijst gezet. Door een enorm aantal Twentse voorkeursstemmen kreeg hij toch een blauwe stoel. Zonder last en ruggespraak, zoals dat zo mooi heet ging hij aan het werk. Pieter Omzicht heeft het gelijk van Twente bewezen

Ik roep alle Zeeuwen op een voorkeursstem uit gaan brengen, bij voorkeur op Jacqueline van Hill (VVD) Joba van den Berg (CDA) Barbara Oomen (PvdA), Johnny Lukasse (SGP) en/of Jan Henk Verburg (CU) Laten we deze vijf grootste kanshebbers op het hart drukken constant in contact te blijven met hun achterban, Zeeland dus, en belangen van hun eigen provincie op een voorname plaats te stellen. Als ze samen een blok vormen hebben we een stem in Den Haag.

Het is leeg in de Tweede Kamer zonder Zeeuwen

Laten we er samen voor zorgen dat de Zeeuwse leeuw niet vergeefs om aandacht heeft geschreeuwd.