Schrijfster Ellen de Vriend uit Vlissingen schreef het  boek ‘De tien van Renesse’. Het ophangen van de tien Zeeuwse mannen op 10 december 1944 is één van de meest dramatische oorlogsmisdaden van de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Non Fictie

Leen Jonker en Tannetje van Wouwe trouwen op 15 december 1939 in Brouwershaven op Schouwen-Duiveland. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Leen gaat bij het verzet. Na vier lange jaren van onderdrukking wil hij een beter leven voor zijn gezin. Maar vooral, hij wil vrij zijn.

Samen met zijn broer, een aantal Engelse piloten en andere verzetsmensen wil hij ontsnappen van zijn eiland om op het vijf kilometer verderop gelegen Noord-Beveland de geallieerden te gaan helpen.

De tien van Renesse

Wat dat voor consequenties heeft hadden de mannen niet kunnen voorzien. Tien Zeeuwse mannen en een ontsnapte Armeense officier worden door de Duitsers opgepakt. De vergelding van de bezetters is verschrikkelijk. De mannen worden gemarteld en tijdens een Standgericht veroordeeld tot de strop. Hun vrouwen, kinderen en inwoners van Renesse worden gedwongen getuige te zijn van deze gruwel.

Verraad

Wie verraadde hen? Waarom ging het mis? En wat gebeurde er met de gedupeerde gezinnen? Nog jaarlijks worden de ‘Tien van Renesse’, herdacht op Schouwen-Duiveland.

Ellen de Vriend reconstrueerde de gebeurtenissen aan de hand van getuigenverhoren, archiefstukken en gesprekken met nabestaanden en betrokkenen. Schouwen-Duiveland het eiland dat eerst verdronk en daarna werd vergeten.

Ellen de Vriend

 Prachtig resultaat

Ellen de Vriend is ruim 20 jaar journalist voor diverse kranten en magazines. Ze heeft sinds 2014 een eigen tekstbureau.

 

Dit boek is voor iedereen met enig historisch besef een waardevolle aanvulling voor de boekenkast.