De Streekdracht uit Bruinisse van circa 1900 tot aan de ramp.

Tot aan de Ramp van 1953 was het dragen van specifieke klederdrachten in Zeeland heel normaal. Ieder eiland en zelfs iedere gemeente doste zich op haar eigen manier uit. De Ramp was voor een belangrijk deel de oorzaak van de verdwijning van de streekdracht. Tot aan dat vreselijke moment waren niet alleen de eilanden geïsoleerde plekjes Zeeland, maar het contact tussen de dorpen en steden onderling liep, vanwege de moeizame infrastructuur gebrekkig.

Bruse dame op haar zondags – Foto Joke Bot

 

Door de aanleg van de Deltawerken kwam hier snel verandering in. De aanleg van de Grevelingendam (1965) samen met de bouw van de Zeelandbrug (1965) zorgden er voor dat Schouwen-Duiveland makkelijker te bereiken werd. Zeeland maakte contact met de rest van Nederland en met nieuwe gebruiken en opvattingen.

Dat had onmiddellijk invloed op het dragen van de Zeeuwse dracht. Deze maakte al snel plaats voor vrolijke katoenen jurkjes, jeans en T-shirts. Er ging een stuk plaatselijke cultuur verloren.

 

Bru’s echtpaar – Foto Joke Bot

 

De mannen droegen een zwarte jas en een gestreepte broek. Een bolhoed maakte de kleding af. De dames in Bruinisse droegen tot die tijd, een zwarte japon , gesloten met zwarte stoffen knoopjes. Onder de japon zat een wit befje. De schouders en ceintuur waren bewerkt met borduursels.

 

de sluiermuts van Brussels kant – Foto Joke Bot

 

 

 

 

 

 

 

De sluiermuts was van Brussels kant , met daaronder een zwart onder mutsje. Als enige Zeeuwen droegen de dames uit Bruinisse de sluiermuts achter de oren, ook wel opgestoken genoemd. Hierdoor waren de gouden krullen met daaraan de gouden strikken met wilde parel en diamantjes minder opvallend te zien.

Extra banen voor meer bewegingsvrijheid – Foto Joke Bot

De zwarte mantel die deze dame draagt is aan de onderzijde voorzien van extra banen stof, zodat er meer bewegings- ruimte was bij het lopen. De mantel is afgezet met een mooie biesrand.

 

De hier afgebeelde dame draagt een uitgebreide set van sieraden. Deze bestaat uit:

Een ketting van granaat met gouden slot aan de voorzijde;

Gouden oorbellen met granaat;
Gouden armband met granaat;.
Gouden broche met granaat;
Gouden ring met granaat;
Mooie mutsenspelden met een wilde parel.

 

 

Bruse sieraden – Foto Joke Bot

Vaak waren de granaatstenen sieraden ook van bloedkoraal

Een mooie zwarte tas , zeer modern in die tijd , maakte het totaal plaatje af.

 

De ‘Bruse dracht’ onderscheidde zich van alle andere Zeeuwse drachten, zoals Republiek Bru zich door de jaren heen een eigen status heeft aangemeten.

 

Gelukkig is de klederdracht van Bruinisse nog niet helemaal verdwenen. Klederdrachten Vereniging ‘De Arke’ koestert het verleden en tijdens presentaties verschijnt deze uitzonderlijke dracht nog regelmatig op diverse podia.