Ellen De Vriend-de Jong is geboren Vlissingse. Een stad die ze haar hele leven trouw is gebleven. Ze doorliep het Scheldemond College, in haar tijd nog de havo op de Rijks Scholengemeenschap Scheldemond.

 

Moeder

 

Ellen, vaak aan het strand te vinden.

Ellen, vaak aan het strand te vinden.

Na het afronden van haar opleiding ging ze werken bij een bank. Ze kreeg in die periode en kind en werd fulltime moeder. Met het verstrijken van de jaren en het ouder worden van haar dochter, besloot Ellen iets totaal anders te gaan doen.

Schrijven

Met haar goed gevoel voor Nederlands nam ze de gok. Ze stuurde kopij in voor de Scheldebode. Dit werd gewaardeerd en ze kon aan de slag gaan als verslaggever. Niet helemaal tevreden met haar werk ging ze terug naar school. Aan het Fontys College volgde ze de cursus verslaggeving. Dat resulteerde in een aanbieding om voor de Provinciale Zeeuwse Courant te gaan werken. Naast algemene verslaggeving verzorgde ze daar ook de wekelijkse rubriek ‘Mensenwerk’.

Bitterzoet

Bitterzoet

 

 

 

Groeien en een beslissing

Omdat ze een vast contract ambieerde stapte Ellen een paar jaar later over naar de Huis-aan-Huiskranten van Wegener Media. Tevens ging ze daar de eindredactie vervangen. In 2007 werd ze eindredacteur van De Faam, een Walcherse krant.

Door haar werk leerde ze veel kunstenaars kennen met wie ze regelmatig contact heeft.  Ellen was gelukkig met die functie. Er was meer tijd om voor zichzelf te gaan schrijven. Zij bleef tot haar ontslagname in 2014 werken bij De Faam.

 

Zelfstandig

In maart van dat jaar begon ze een eigen tekstbureau ‘ZeeuwZ’. Naast werken in opdracht begon ze meer en meer voor zichzelf te werken. En niet zonder succes.

Ellen volgde haar lang gekoesterde wens. Op de lagere school deed ze al niets liever dan opstellen maken. Eenmaal in dienst van de PZC besefte ze pas hoe leuk het is om artikelen te schrijven. Toen ze eindredacteur werd kwam er ruimte om in haar vrijetijd dingen te gaan schrijven die ze echt leuk vond. Maar beginnen aan een boek leek haar nog een stap te ver.

Zeeland was altijd haar inspiratiebron. Deze provincie komt dan ook terug in haar hele oeuvre. Ze ontwikkelde een eigen, heel directe schrijfstijl. Misschien is Ellen De Vriend wel meer verteller dan schrijfster.

De laatste Walcherse klederdrachten

De laatste Walcherse klederdrachten

Haar eerste werk.

In 1998 verscheen haar eerste boek. ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’. Haar man, Martin, werkte in die periode voor een bergingsbedrijf dat in dat jaar 50 jaar bestond. Ellen kreeg alle gelegenheid de archieven door te spitten en exclusief fotomateriaal te verzamelen.

Daarna volgden in 2004; ‘In noot weder op de Westerschelde – Scheepswrakken 1680-1950 ’en in 2008 ‘100 jaar Scheldemond 1908-2008’.

 

Vervolg

In 2010 besloot ze een stap verder te gaan en schreef ze ‘Ons bin de leste’. Hiervoor bezocht ze de vrouwen die nog in Walcherse klederdracht liepen en beschreef hun verhalen en herinneringen. Dit boek werd een Zeeuwse bestseller.

Voor De vriend was dat het moment haar vleugels verder uit te slaan. Produceerde ze tot aan dat moment min of meer documentair werk, ze ging verder kijken.

Vanaf dat moment kwam haar veelzijdigheid naar boven. Er kwamen verhalenbundels, reisgidsen zoals ‘Puur Guadeloupe’, Puur Curaçao’, ‘Puur Sint Maarten’ en ‘Wandelen en fietsen in Walcheren’.

De Vriend schreef thrillers waaronder, ‘Erfgename’, ‘Bitterzoet’, ‘Vermist’, ‘Geruisloos’ en ‘Crush’.

Crush

Crush

 

Haar laatste werk ‘De tien van Renesse’ is een meesterlijk geschreven boek over de mannen die vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door een toeval werden ontdekt bij een operatie, gevangen genomen en op een gruwelijke manier om het leven werden gebracht.

Opvallend is de nauwkeurigheid waarmee ze de gebeurtenissen beschrijft en de hartverscheurende herinneringen van de nabestaanden.

Het drama van Renesse

Het drama van Renesse

 

Gezien de jonge leeftijd van Ellen hopen we nog vaak van haar fictie en non-fictie te kunnen genieten. Als Zeeuws schrijfster heeft ze in ieder geval haar naam gevestigd.

 

Wilt u op de hoogte blijven van het werk van Ellen De Vriend – de Jong, bekijk dan haar website. 

 

Voor meer informatie over het werk van Ellen De Vriend of aanschaffen hiervan, kijk hier.

Met dank aan Rinus Spruit.