Elfduizend leden had hij. Om precies te zijn 11371. En ineens was alles weg. Facebook heeft maandag de populaire pagina ZierikNieuws verwijderd. Vanwege berichten over Sinterklaas en Zwarte Piet, vermoedt oprichter Martin Glerum. Hij was even ontroostbaar, maar krabbelt inmiddels weer op.

WENDY WAGENMAKERS

Toevallig had Glerum gisterochtend net nog naar de teller gekeken. Of ja, toevallig… ,,Ik ben echt zo’n freak, weet je wel. Ik weet altijd precies hoeveel leden we op dat moment hebben. En toen kreeg ik een berichtje van Facebook, dat ze mijn pagina wegens herhaaldelijke haatberichten hebben verwijderd. Ik ging gelijk naar de pagina en inderdaad: nul.”

Wat er toen gebeurde, weet Glerum niet meer precies. ,,Ik stond perplex. Ik dacht: dit kan niet waar zijn. En ik werd verdrietig. Maar ik dacht ook gelijk: over naar de orde van de dag. Luctor et emergo!”

Martin Glerum, vooral doorgaan

Beschilderde stenen

ZierikNieuws is een verzamelplaats van mensen die iets hebben met Zierikzee. Ze posten nieuwtjes, berichten over zoekgeraakte katten (‘wil iedereen in de Kreeftstraat even in zijn schuurtje kijken?’) en foto’s van de stad toen en nu. Regelmatig ontstaan er discussies, onder meer over Zwarte Piet.

Over dat laatste kreeg Glerum de laatste maanden waarschuwingen van Facebook. ,,Ze willen er geen Zwarte Piet meer op hebben, dus haalde ik die berichten elke keer gelijk weg. Gister postte één van onze trouwste leden, André Vroegindeweij, een foto van stenen die beschilderd waren met Zwarte Piet en Sinterklaas. Iets heel onschuldigs. Ik dacht: dit kan nog wel. Maar kennelijk dus niet.”

Ruzies sussen

Voor Glerum is ZierikNieuws een way of life geworden; hij staat ermee op en hij gaat ermee naar bed. ,,Ik ben verknocht aan Zierikzee en ik ben verknocht aan nieuws. Hierin komt voor mij alles samen. Ik ben er hele dagen mee bezig. Soms wel eens in negatieve zin, als ik ruzies moest sussen, maar de laatste tijd ging het eigenlijk hartstikke goed.”

Ook voor zijn leden is de verwijdering een klap. ,,Mensen schrijven ‘Censuur!’ en dat ze het zo jammer vinden. En hier, nog een mooie: ‘In het vrije Nederland ligt alle vrijheid aan banden, slechte zaak!’ Tja, dat krijg je dan. Het is toch eigenlijk ook te gek voor woorden.”

Nieuwe pagina

Inmiddels heeft Glerum zijn tranen weggeveegd en een nieuwe pagina aangemaakt, ZierikzeeNieuws. ,,Daar gaan we gewoon precies hetzelfde doen als bij ZierikNieuws, alleen dan met geen énkel bericht over Sinterklaas en Zwarte Piet. En als avatar een foto van de ZZ7, als symbool voor onze nieuws koers. Ik had binnen no-time honderd leden.”

Oude leden kunnen opnieuw lid worden en nieuwe zijn van harte welkom.

Bron: PZC