In Zeeland woonden en werkten aan het begin van de 17de eeuw veel kunstenaars.

Middelburg groeide uit tot een voornaam centrum van kunst en cultuur. Vooral in het eerste kwart van de 17de eeuw kwam het cultureel leven hier tot grote bloei.

Omvangrijk oeuvre

Een van die kunstenaars was de in Middelburg geboren fijnschilder Franchoys Ryckhals. Ryckhals werd 3 mei 1609 in Middelburg gedoopt.  Hij werkte vanaf 1630 tot aan zijn dood in 1647 in deze stad. Zijn grote aantal schilderijen geeft aan dat hij bijzonder succesvol moet zijn geweest. Op dit moment zijn er ca. 12o schilderijen en tekeningen van hem bekend.

Vergeten

In de 18de eeuw raakte het werk van Ryckhals in de vergetelheid. In 1917 kwam daar verandering in. Hij werd ‘herontdekt’. Een groot deel van zijn werk bestaat uit schilderijen van boereninterieurs met dieren en verschillende soorten vaatwerk, groenten en soms mensen.

Daarnaast schilderde hij indrukwekkende landschappen met vee. Soms met een bijbelse context. Maar ook vissen op het strand en stillevens met kostbare voorwerpen.

 

 

 

Eigenzinnig

Zijn eigenzinnige en zeer karakteristiek werk is van bijzonder hoge kwaliteit. Omdat zijn werk ruim 100 jaar geleden pas opnieuw in de belangstelling kwam te staan, is hij nog nauwelijks bekend bij een groot publiek.

 

Het merendeel van zijn werk is terug te vinden in particuliere collecties. Maar ook in toonaangevende musea zoals het Zeeuws Museum, het Frans Hals Museum, het Mauritshuis, het Collection Art Museum Harvard University, het Kunstmuseum Basel, de National Gallery Bratislava en de Hermitage St. Petersburg is men trots op het bezit van een Ryckhals.

Meer bekendheid.

Verzamelaars en musea zijn meer op zoek naar werk van deze Zeeuwse kunstenaars. Een grote expositie met het werk van Ryckhals, onlangs ingericht in het Stadhuismuseum Zierikzee en dit boek zullen zijn bekendheid zeker helpen verhogen.

Fred G. Meijer

Auteur

Franchoys Ryckhals, een Zeeuwse meester uit de Gouden eeuw is geschreven door Fred G. Meijer. Meijer is sinds 2017 werkzaam als zelfstandig kunsthistoricus. Daarvoor was hij vanaf 1980 senior conservator bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

Meijer publiceerde internationaal veelvuldig over 17de eeuwse schilderkunst. Hij is samensteller van tal  van boeken en catalogi. Hij promoveerde in 2016.

Het werk van Franchoys Ryckhals had al tientallen jaren zijn interesse.

 

Dit prachtig uitgevoerde en rijk geïllustreerde boek van 112 pagina’s is te bestellen voor € 17,99 via ons contactformulier.