Het Stadhuisconcert van zaterdagmiddag 27 juli, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, zal een inspirerend licht werpen op de Franse fluitcultuur.

Maaike van der Heijdt en Rien Balkenende

Fluitiste Maaike van der Heijdt en pianist Rien Balkende zetten in hun programma “La flûte Française” Philippe Gaubert centraal. Eveneens spelen zij werk van André Jolivet.

Philippe Gaubert

Gaubert was een van de belangrijkste Franse musici in het begin van de 20e eeuw. Hij studeerde fluit en harmonieleer aan het conservatorium van Parijs. Met zijn leraar Paul Taffanel schreef hij de Méthode complète de Flûte.

Hiermee werden zij de grondleggers van de Franse fluitschool.

Gaubert won in 1905 de Prix de Rome.

Hij was als solofluitist verbonden aan de Parijse opera. Na de 1e wereldoorlog werd hij er dirigent. Hij dirigeerde ook het Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire, waarmee hij door Europa toerde. Hij kwam verschillende keren naar Amsterdam waar hij Wagner en Berlioz dirigeerde.

Gaubert droeg de 1e sonate op aan zijn leraar en collega Paul Taffanel, de 2e sonate aan zijn leerling Marcel Moyse.

Paul Taffenel

 

 

 

 

 

 

 

Maaike van der Heijdt studeerde fluit aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag.

Vanaf 1989 is ze vaste speler in Het Zeeuws Orkest, van 2007 tot 2014 in Kamerorkest TY.

In 2011 maakte zij samen met pianist Ted van der Heijdt de cd Esquisses, met Spaans getinte muziek van Franse bodem. In 2012 speelde ze in het Rondje Zeeland van het Zeeuws Jeugd Orkest het fluit-harp concert van Mozart met harpiste Sabien Canton. In 2019 speelde zij met Sabien op de Dag van de Muziek van de Kunstschouw Westerschouwen.

Maaike van der Heijdt

Sinds een aantal jaren vormt zij een duo met Rien Balkenende. Op het repertoire staan werken uit de 19e en de 20e eeuw, waaronder Prokofiev, Poulenc, Escher, Gaubert, Messiaen en Schulhoff.

 

Rien Balkenende studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma Uitvoerend Musicus orgel in 1984 in de Grote Kerk in Dordrecht.

Op het gebied van kamermuziek treedt hij veelvuldig op als begeleider van cello, fluit, klarinet en vocale werken. Van de Middelburgse componist Douwe Eisenga maakte hij een cd opname met diens piano compositie: Rivus II.

Ook zet Rien Balkenende zich in voor uitvoering van werken van de Zeeuwse componist G.H. Brucken Fock. Op de CD “Laag water aan de Schelde” zijn pianowerken en liederen van deze componist opgenomen. Als pianodocent is hij werkzaam aan de Zeeuwse Muziekschool.

Rien Balkenende

 

 

 

Aansluitend bespeelt Hans van Heemst het carillon van het Stadhuistorentje waar de bezoekers in de rustige Stadhuistuin naar kunnen luisteren.

Aanvang 15.30 uur.

De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op de website.