Op de Kop van Schouwen zijn veel te weinig bekende natuurgebieden. Neem nu de Vroongronden, een gebied met een oppervlakte van 6 ha. tussen Renesse en Haamstede. Het is een oud zandverstuivingslandschap. De Vroongronden dateren al uit de middeleeuwen. Het bestaat uit hoge droge kopjesduinen met duingraslandjes. Het gebied wordt gekenmerkt door, schijnbaar uit de losse pols, uitgestrooide poelen. In het voorjaar klinkt hier het fantastische geluid van grote aantallen kikkers.
Het halfopen duinlandschap wordt keurig in stand gehouden door runderen. Maar ook reeën en damherten hebben hier hun plaats gevonden.
Gadrabos
Het Gadrabos is een onderdeel van de Vroongronden. Klein en onbeduidend? Toch niet! We willen hier de aandacht op dit bijzondere gebied vestigen. Dit stukje natuur is een op zichzelf staan plekje geworden.
De naam Gadra is afkomstig van een boerderij die tot in het midden van de vorige eeuw werd bewoond en uitgebaat door een particulier. De naam is afkomstig van de eerste letters van de volledige naam ‘Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid’. Je moet er maar opkomen.
De oude boerderij doet nu dienst als beheersboerderij van Staatsbosbeheer.
Paddenstoelenbos
Het kleine bos is een plek waar ontzettend veel eiken staan. In het najaar is het een unieke plaats om talloze verschillende paddenstoelen te ontdekken. Een unieke beleving tussen het bruinrode afgevallen eikenblad. Het is een uitnodiging een prachtige wandeling in de vroege ochtend, waarbij een ontmoeting met herten niet uitgesloten is.
Herfst en winter
Een 4 km. lang ruiterpad doorkruist het Gadrabos. Dit pad is onlangs helemaal onder handen genomen. Vooral in de wintermaanden was het een grote modderpoel. Boven op de stevige ondergrond van zand had zich een ondoordringbare laag van andersoortige bedekking genesteld. Daardoor ontstonden, vooral in natte perioden, grote plassen. Deze konden niet doordringen in de harde ondergrond. Het pad is onder handen genomen. Het is, uiteraard mechanisch, helemaal omgespit waardoor het nu een lang, droog pad is geworden. Dit komt de toegankelijkheid in algemene zin zeer ten goede.
Open en makkelijk bereikbaar
Het Gadrabos is altijd voor iedereen open en bereikbaar. Vooral voor kinderen is er een geweldige ‘Zoek je Weg’ wandeling uitgestippeld.
Een ontmoeting met de fascinerende natuur van het Gradabos is een echte aanrader.
Met dank aan Joke Bot voor de tip en de foto’s.