In de 17de een 18de eeuw was Bruinisse een klein dorpje. Het ligt op de meest zuid-oostelijke punt van het eiland Schouwen-Duiveland. De inwoners leefden voornamelijk van de visserij en de landbouw.

Oude haven van Bruinisse - Foto Dominic Haaij

Oude haven van Bruinisse – Foto Dominic Haaij

 

 

Meekrap

 

De teelt van meekrap was een belangrijke bron van inkomsten. Meekrap is een plant waarvan de wortels werden gedroogd in zogenaamde meestoven. Na het drogen werden de wortels fijngemalen en ontstond een grondstof voor een felrode kleurstof die wereldwijd werd verkocht. Meekrap was daarom van groot economisch belang voor Schouwen-Duiveland. In de 19de eeuw werden andere textielverf producten ontwikkeld en verdween het belang van de bewerkelijke meekrap.

Meekrapplantje

Meekrapplantje

 

 

Polder

Bruinisse had drie meestoven. Een daarvan stond op de punt van de Dijkstraat en de Boomdijk. Tussen de Boomdijk en de zeedijk was een stuk land ingepolderd waar in vroegere tijden meekrap werd geteeld. Deze polder was al jaren in onbruik geraakt vanwege de te kleine omvang. Wel werd ze door iedereen de Stoofpolder genoemd.

 

Splising Boomdijk - Dijkstraat. Links de oude meestoof

Splising Boomdijk – Dijkstraat. Links de oude meestoof

 

‘t Kamp

 

De Watersnoodramp in 1953 betekende een waar drama voor Schouwen-Duiveland. Plaatsen aan de Oosterschelde werden zwaar getroffen en er waren honderden doden te betreuren. Merkwaardig genoeg was de schade in Bruinisse relatief laag en er viel slechts één slachtoffer.

Na de ramp werd er meteen een groot hulpverleningsprogramma opgestart.

De watersnood sloeg overal toe, maar de Stoofpolder bleef gespaard.

De watersnood sloeg overal toe, maar de Stoofpolder bleef gespaard.

 

Een probleem was de hulpverleners tijdelijk van onderdak te voorzien. De Stoofpolder in Bruinisse stond nog droog en besloten werd om hier tijdelijke barakken te bouwen om de hulpverleners onderdak te bieden. De verzameling barakken kreeg al snel de naam ‘ ’t Kamp’.

 

 

 Hongaarse opstand

Van 23 oktober tot 10 november woedde een massale volksopstand in Hongarije. De opstand ontstond spontaan en was gericht tegen het Stalinistische bewind in de Volksrepubliek Hongarije.

Deze opstand kostte duizenden mensen het leven en meer dan 200.000 Hongaren werden gedwongen hun land te verlaten. In vele landen in Europa werden ze opgevangen. Ook in Nederland werd aan bijna 3.000 Hongaren asiel verleend. Aan nog eens ruim 1.500 vluchtelingen werd tijdelijk opvang geboden op hun doorreis naar Canada.

't Kamp

‘t Kamp

Er ontstond echter een probleem. Nederland was zich moeizaam aan het herstellen van de Tweede  Wereldoorlog en er was nog steeds een groot woningtekort. Waar moest men zo snel zoveel mensen ineens huisvesten? Tot een ambtenaar op het Ministerie van Volkshuisvesting op een lumineus idee kwam.

De barakkenkampen in Zeeland stonden sinds enige tijd leeg. In Bruinisse konden in de Stoofpolder enkele honderden Hongaren tijdelijk worden ondergebracht.

Wisselwoningen

Na het vertrek van de Hongaren werd opnieuw een bestemming gevonden. In Bruinisse werden tal van woningen gerenoveerd. De schade van de watersnood was nog steeds niet helemaal hersteld. Ook waren de woningen van voor de ramp toe aan aanpassingen aan de ‘moderne’ tijd. De Stoofpolder deed dienst als onderkomen voor de inwoners van Bruinisse die tijdelijk hun huis moesten verlaten als gevolg van de verbouwingen aan hun eigen woning.

Uitvoeren van de Deltawerken met een kabelbaan

Uitvoeren van de Deltawerken met een kabelbaan

 

Deltaplan.

 

Aan het einde van de vijftiger en begin van de zestiger jaren van vorige eeuw begon men vaart te zetten achter de uitvoering van de Deltawerken. Uit verschillende delen van Nederland werden bouwvakkers, dijkwerkers en polderaars aangetrokken. Ze bleven gedurende de weekdagen bij het werk, maar in de weekenden trokken ze naar huis.

De Stoofpolder kreeg opnieuw een bestemming als tijdelijke huisvesting. Gedurende enkele jaren werden hier medewerkers aan het Deltaplan ondergebracht. Na het gereedkomen van de werken vertrokken ze en de Stoofpolder bleef opnieuw leeg achter.

Zeilschool

De barakken werden overgenomen door ene Meneer Schaap. Hij vestigde hier een zeilschool. Op de Stoofpolder kwamen zijn kantoor, instructielokalen en slaap- en kookgelegenheid voor zijn leerlingen. De schepen lagen op 500 meter lopen van de Stoofpolder, afgemeerd in de oude werkhaven van Zijpe. Na een aanvankelijk succes raakte de zeilschool verliesgevend en ging uiteindelijk failliet.

De Jeugdherbergen

De Jeugdherbergen

Jeugdherberg

 

In Nederland werd in 1929 de Nederlandse Jeugdherberg Centrale opgericht. In een jeugdherberg kon men een bed, meestal een stapelbed, huren in een meerpersoonskamer of een slaapzaal voor gemiddeld één tot drie nachten.

Traditioneel werd de prijs voor het verblijf laag gehouden omdat de gebruikers zelf de huishoudelijke werkzaamheden verrichtten en eventueel hun eigen potje kookten.

Nieuwe bestemming

Het leek een ondernemer een goed idee om de leegstaande barakken van ’t Kamp te kopen en te gaan exploiteren als jeugdherberg. Maar tussen een idee en de realiteit zit een wereld van verschil.

Het aantal logés dat de Stoofpolder aandeed was niet groot. Het bleef beperkt tot toevallige passanten die hier een fietstocht onderbraken om de nacht door te brengen of groepen jongeren die voor een weekje goedkoop hun Zeeland in vakantie wilden doorbrengen. Van het aantal van 300 bedden werden er vaak niet meer dan 30 of 40 bezet. Gedurende een tiental jaren wisselde de Stoofpolder dan ook regelmatig van eigenaar.

Wel fungeerde de Stoofpolder regelmatig als buurthuis voor het dorp. Bekend was de intocht van Sinterklaas in december.

Hannie Kleppe

Hannie Kleppe

Overname.

Hannie Kleppe kwam uit een liefdevol gezin dat haar alle vrijheid gunde. Haar grootvader bouwde in een houten keet, een wachtlokaal, op de oude veerhaven van Zijpe een naam op als restaurateur. De zaken liepen zo goed dat hij zijn houten keet af kon breken en cadeau gaf aan de plaatselijke voetbalvereniging. Zelf bouwde hij een nieuw restaurant dat nog steeds hoog staat aangeschreven.

Opa en Oma bij het wachtlokaal bij het veer Zijpe

Opa en Oma bij het wachtlokaal bij het veer Zijpe

 

Kleindochter Hannie raakte ook besmet door het horecavirus. Nadat ze acht en een half jaar, samen met partner Henk, een lokaal café had gehuurd, besloten ze op 4 februari 2002, samen de Stoofpolder te kopen. Ze startten voorzichtig en besloten de kat eerst uit de boom te kijken. Lang duurde dat niet.

Al snel besloten Hannie en Henk de zaken anders aan te gaan pakken.

 

Er werd ingrijpend gerenoveerd. Het aantal bedden werd definitief vastgesteld op 200. De oude houten vloeren werden onder handen genomen en opgeknapt. De ‘antieke’ ramen werden van nieuwe kozijnen voorzien. De keukens werden aangepast aan de eisen van nu en er verrees een complex dat aan moderne doelstellingen en kon voldoen.

De Stoofpolder nu

De jeugdherberg van toen heeft na een metamorfose ook een nieuwe naam. Groepsaccommodatie De Stoofpolder. Ze omvat vier moderne gebouwen; ‘De Mossel’, ‘De Oester’, ‘De Parel’, en ‘De Krukel’. Tenslotte is er nog ‘Henkies House’, een apart gebouw waar groepsactiviteiten kunnen worden georganiseerd.

De gebouwen hebben kamers welke geschikt zijn voor 2, 4, 6 en zelfs 10 personen. De bedden zijn voorzien van uitstekende matrassen en hygiënische kussens. Gasten worden wel geacht zelf beddengoed of slaapzakken mee te nemen.

De Stoofpolder nu

De Stoofpolder nu

Met uitzondering van de Oester hebben alle gebouwen een eigen, volledig ingerichte keuken en een eetzaal.

Centraal op het terrein is een douchegebouw aanwezig. De douches zijn, om verspilling te voorkomen, voorzien van een muntjesautomaat.

Op het terrein is een kleine speeltuin voorzien. Ook kan er basketbal worden gespeeld en er is een volleybalgelegenheid.  In de avonduren kan er gezellig worden bijgekletst rond een grote vuurschaal.

 

Door de inrichting van een nieuw sportcomplex in Bruinisse, kwamen de oude sportvelden aan de overkant van de Boomdijk vrij. Als snel had Hannie een afspraak gemaakt met de gemeente. Een grasveld, ter grootte van twee voetbalvelden werd toegevoegd aan de accommodatie.

Gebouw de Mossel

Gebouw de Mossel

 

 

Recreatie

De Stoofpolder is een geweldig startpunt voor tal van vakantie attracties. Het kan het begin zijn van fiets- of wandeltochten door een mooie omgeving. Het water, zowel de Oosterschelde als  het Grevelingenmeer liggen om de hoek. Er is volop gelegenheid tot zwemmen, zonnebaden en andere watersporten. Ook staat Bruinisse bekend om haar nabijheid van duiklocaties.

 

Ideale vakantieomgeving voor groepen kinderen

Ideale vakantieomgeving voor groepen kinderen

 

 

 

De Stoofpolder is nu een internationaal bekend onderkomen geworden en ingericht voor de ontvangst van groepen van 30 tot 200 personen. In september 2011 overleed haar partner Henk.

Het heeft Hannie daarna het nodige zweet en hoofdbrekens gekost om op haar eentje van de Stoofpolder te maken wat het nu is.

Maar een compliment aan Hannie Kleppe, die met een visie het avontuur aanging, is zeker op zijn plaats.

 

Voor meer informatie en boekingen, kijk hier op de website.

Met dank aan Anthonie Schults voor de aanvullende informatie