Foto hierboven: Zelfportret

 

Onder Zeeuwse kunstenaars is de Middelburger Han Reijnhout de expert op het gebied van de oude visserij en scheepsbouw. Hij bouwde een kleine vloot van scheepsmodellen (schaal 1:10) voor de maritieme musea van Vlissingen, Rotterdam en Antwerpen.

Sloep met groetende visser

Sloep met groetende visser

Ook vervaardigde hij aquarellen, schetsen en tekeningen die de oude zeilvisserij, zoals die in de Zeeuwse delta werd bedreven, levensecht vastlegden. Daarmee heeft de kunstenaar een belangrijke bijdrage geleverd aan het documenteren van het Zeeuwse maritieme erfgoed.

 

Boerin bij haar huisje

Boerin bij haar huisje

 

 

Alleskunner

 

 

Reijnhout is een duizendpoot. Alles wat op zijn weg komt wordt omgezet in een fraai kunstwerk. Hij is bekend als tekenaar en schilder, maakt etsen. Hij is begaafd in houtsnijden en beeldhouwen en metaalbewerking. Maar. Misschien iets minder bekend, zijn zijn vele publicaties.

Van Reijnhout kan worden gezegd dat hij een “oude rot” in het vak is. In de maritieme wereld kreeg hij de naam ‘miniatuur realist”.

 

Han Reijnhout

Han Reijnhout

Internationale Musea

Het voormalig maritiem museum “het Steen’ te Antwerpen, het scheepvaartmuseum bij uitstek, was een verwoed verzamelaar van het werk van Reijnhout.

Veel van de door hem vervaardigde miniatuur modellen van vissersschepen waren te vinden in dit museum, Dit museum genoot vooral bekendheid voor het kennis en exposities over de Vlaamse en Zeeuwse stromen en alles wat zich daarop bewoog.

De modellen van botters, kotters en loggers door Reijnhout gemaakt, blonken uit in precisie.

Veel van zijn werk is zowel nationaal als internationaal bekend. U kunt zijn modellen van vissersschepen ook vinden in musea in Rotterdam, Amsterdam en Enkhuizen. Naast het Nationaal Scheepvaart Museum in Antwerpen, staat zijn werk in Engeland in het Greenwich Maritime Museum.

Schetsen en schilderijen van de hand van Reijnhout moeten er volop in omloop zijn. Het lijkt of hij er zelf minder belang aan hechtte. Hij gaf het werk weg, soms verkocht hij het en vaak vergat hij het gewoon.

Model van de Tholen 23

Model van de Tholen 21

Toch was dit werk even verrassend als zijn scheepsmodellen. Met oog voor detail en kleur. Maar hij liet het niet bij schilderen alleen. In het verleden verfraaide hij tal van Zeeuwse openbare gebouwen met mozaïeken, tegeltableaus koperen gemeentewapens of windwijzers.

Regionaal was Reijnhout bekender. Regelmatig verschenen er stukken over hem in de PZC, de Stem en landelijk in de Schuttevaer.

 

Publicist

Zelf publiceerde hij in bladen als Spiegel der Zeilvaart, Tagrijn, Waterkampioen en zelfs in het Franse magazine Le Perroquet. Hij werd daarin geroemd om zijn kennis in combinatie met zijn vlotte pen.

 

Vissers aan het werk op hun sloepje

Vissers aan het werk op hun sloepje

Het muZEEum te Vlissingen richtte een tentoonstelling met het werk van Reijnhout in. In vier zalen waren schilderijen, tekeningen, plastieken en scheepsmodellen te bewonderen.

Deze tentoonstelling duurde maar liefst anderhalf jaar, van 17 oktober 2009 tot 31 april 2011.

Boekomslag Han Reijnhout

Boekomslag Han Reijnhout – Portret van een Zeeuw Kunstenaar

 

Fotoboek

 

Reijnhout’s veelzijdige werk is nu bijeengebracht in een uniek fotoboek dat is verschenen bij uitgeverij Den Boer De Ruiter.” Han Reijnhout, portret van een Zeeuws kunstenaar” verscheen ter gelegenheid van bovengenoemde expositie. De Stichting Behoud Werk Reijnhout (opgericht in 2008), die bestaat uit vrienden van Reijnhout en bewonderaars van zijn werk, heeft het initiatief genomen tot de samenstelling van de expositie en het fotoboek. De fantastische fotografie voor het boek werd verzorgd door de Middelburgse fotograaf Ruden Riemens, de begeleidende tekst is van Gees Gmelich-Meijling.

De inmiddels 83 jarige kunstenaar leeft nog steeds in goede gezondheid in Middelburg. Hij heeft nog energie genoeg om zijn werk nog tal van jaren voort te zetten

 

Met dank aan Anthony Schults