Zwembad Dol-fijn in Nieuwerkerk verkeert in grote financiële problemen. In een  huis-aan-huis verspreide brief wordt gesmeekt om donaties. Anders komt het bad de crisis misschien niet te boven.

Een instituut op Duiveland

Weet u hoeveel kinderen en volwassenen hebben leren zwemmen in dit zwembad? Duizenden!!!

En weet u hoeveel kinderen en volwassenen dat nog zouden kunnen leren in dit bad? Ook duizenden!!!

Maar ook mensen met een beperking, ouderen, snorkelaars, vrij zwemmers, baby’s e.a. rekenen op Dol-fijn.

Het zwembad is onlangs geheel opgeknapt. Technisch, maar ook het onderhoud van het gebouw. Al meer dan 20 jaar draait het bad puur op vrijwilligers. En ze hopen nog vele jaren door te kunnen gaan!

Niet nieuw

Het is niet de eerste keer dat Dol-fijn de noodklok luidt. De afgelopen twintig jaar heeft het bestuur al vaak gestreden voor behoud van het zwembad. Dat is elke keer gelukt. Twee jaar geleden gaf de gemeente Schouwen-Duiveland nog garantie om het bad zeker tien jaar open te houden.

Corona

Maar toen kwam de coronacrisis en moest het zwembad dicht. Omdat Dol-fijn niet werkt met abonnementen, maar met kaarten voor 10-badenkaarten, waren er van de ene op de andere dag geen inkomsten meer. Terwijl de kosten wel doorliepen. ,,En de kosten van een zwembad zijn hoog”, legt secretaris Jessica Ahrens uit. ,,We hebben de verwarming heel laag gedraaid, maar het schoonmaken met chemicaliën moet gewoon doorgaan. Het water kun je namelijk niet zomaar laten weglopen. Dan stort het hele bad in.”

Blij met ieder tientje

Dol-fijn is voor relatief weinig geld open te houden, betoogt Ahrens. ,,Alleen niet als er een pandemie uitbreekt. Alle zwembaden hebben het moeilijk, maar wij hebben helemaal geen reserves meer. Die hebben we moeten inzetten toen de gemeente ons eerder voor vijf jaar subsidie gaf. Het potje voor technisch onderhoud, alles. We hebben geen rooie cent meer.”

Het zwembad is inmiddels weer open en de meeste lessen zijn hervat. Met de compensatie vanuit de overheid hoopt de stichting de kosten van de vier vaste personeelsleden te dekken. Maar er is meer nodig. In tweeduizend brieven die zijn verspreid in Nieuwerkerk, Ouwerkerk, Oosterland, Sirjansland en Dreischor vraagt de stichting om donaties. ,,Dat is eigenlijk nog onze enige hoop. En we zijn echt blij met ieder tientje.”

Niet zomaar een zwembad

De eerste donaties zijn inmiddels gedaan, vertelt Ahrens. ,,Er was zelfs een oudere man in ons zwembad die onze brief las en zo een briefje van vijftig uit zijn broekzak haalde. Al mijn kinderen en kleinkinderen hebben hier leren zwemmen, zei hij, dit zwembad moet echt blijven. Precies dat is het. Ik heb hier zelf vroeger ook mijn A-diploma gehaald. Het is echt niet zomaar een zwembad. Het is een klein bad met kleine groepen, waardoor leerlingen veel individuele aandacht krijgen. En onze zwemjuffen, die zijn zo geweldig. Daar komen mensen echt voor.”

Afgelopen voorjaar zou zwembad Dol-fijn het 50-jarig bestaan vieren. ,,Vanwege de coronacrisis hadden we dat uitgesteld. We hopen maar dat we het later dit jaar alsnog kunnen vieren. Op de goede afloop.”

Dit mag toch niet hier stoppen?

Daarom hoopt het zwembad op u als (nieuwe) donateur! Dat mag eenmalig. Liever nog structureel. Voor 5 a 10 euro per jaar zijn wij gered, maar elke euro is welkom. Dol-fijn rekent op u en uw gemeenschapszin als u iets kunt en wilt missen?

U kunt uw vrijwillige donatie – aftrekbaar van de belasting – overmaken naar:

NL 88 RBRB 0790 1920 71 t.n.v. Stichting zwembad Dol-fijn Nieuwerkerk

DOEN , ook voor uw kinderen en kleinkinderen!

Voor meer informatie kijk op de website.

Bron: PZC