Jan Makkes werd in 1935 geboren in Amsterdam. Hij ontwikkelde zich steeds verder, tot aan zijn dood in 1999, tot een zeldzaam en internationaal beroemd. schilder.

Jan Makkes voelde zich sterk verbonden met Vincent van Gogh. Hij bewonderde het werk van die kunstenaar mateloos. Qua karakter voelde hij punten van overeenkomst. “Van Gogh schilderde het licht” aldus Makkes. Dramatiek, dynamiek en gevoeligheid stralen uit zijn werk. Ik hoop altijd dat mensen dat ook in mijn werk ontdekken. In ieder geval is dat wat ik probeer over te brengen op het doek: licht, kleur, dramatiek en dynamiek. De reis die Makkes maakte langs de plaatsen waar Van Gogh had gewerkt was voor hem een soort pelgrimsreis.

Makkes in zijn atelier

Makkes in zijn atelier

 

In de jaren 50 begon de dynamische wederopbouw van Nederland grootse vormen aan te nemen. Wegen, tunnels, bruggen, kanalen, sluizen en viaducten werden gebouwd. Schilder-tekenaar Eppo Doeve spoorde Makkes aan om de bouw van de Velsertunnel onder het Noordzeekanaal in tekening vast te leggen. Dat werd de aanzet voor vele tekeningen en schilderijen die Makkes in de daaropvolgende jaren maakte van weg- en waterbouw, inclusief de Deltawerken. Zijn tekeningen vonden hun weg naar vele dag- en weekbladen. Schilderijen van werken in aanbouw vindt men terug in veel directiekamers van kantoren en fabrieken.

In die periode schilderde hij in Zierikzee de nieuwe haven met de Zuiderpoort. Het kunstenaarsschap van Makkes werd intussen gekenmerkt door vele facetten. Een groter contrast bijvoorbeeld dan tussen zijn industrietekeningen en zijn uitbundige bloemstukken en landschappen is welhaast niet mogelijk. In deze periode schilderde hij in Zierikzee de nieuwe haven met de Zuiderpoort.

Haven en zuiderpoort

Nieuw haven en Zuiderpoort – Jan Makkes

Makkes gebruikte veel agressieve kleuren, veel rood, zijn penseel vloog over het doek, van linksonder naar rechtsboven. Toch bracht hij uiteindelijk harmonie in zijn werk. Alle uitbundigheid bleef binnen de grenzen van de compositie. Makkes was geen droge schilder, hij gebruikte ontzettend veel verf om in de slotfase met het paletmes de finishing touch aan te brengen.

Vandaag (6 mei 2019) kreeg Galerie YEWEL het bovengenoemde schilderij van deze bekende meester in handen.

 

 

Vandaag kregen we dit schilderij in handen. Tijdens het middeleeuwse festival Zierikzee 800 aanstaande vrij- en zaterdag 10 en 11 mei zal het te koop zijn. Dit mooie doek, uitgevoerd in gemengde technieken en 115 bij 85 centimeter in een houten lijst, is te koop voor € 675,-.

Voor kunstliefhebbers (en investeerders) een prachtig aanbod.

Galerie YEWEL kunt  u vinden aan:

Havenpark 29 Zierikzee

06 53 23 03 84

luuk@yewel.nl