Nederland staat bekend om haar bloeiende bollen. Narcissen, hyacinten, lelies, maar vooral tulpen. Deze laatste is wel het belangrijkste exportproduct voor de bollentelers.

Bloembollen

Tulpen komen oorspronkelijk in het wild voor in Noord Afrika en Zuid Europa. Ze werden in het westen geïntroduceerd door de Weense ambassadeur in Turkije, Ogier Gisleen von Busbeke. Hij schreef over deze bloemen die hij in 1551 in Edirne had gezien. Later zond hij zaden naar Oostenrijk, maar dat was geen succes.

Geurige pracht

Geurige pracht

In Turkije was de tulp al langere tijd gemeengoed. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is dan ook afgeleid van het Perzische woord dat wordt uitgesproken als ‘Doelband’ (دولبند), wat tulband betekent.

 

Eerste tulpenbollen

Zeeuwse bollenvelden

Zeeuwse bollenvelden

In 1562 bereikte een vracht tulpen de haven van Antwerpen. Dit was het begin van de Nederlandse tulpenteelt. De Vlaming Carolus Clusius was de beheerder van de Hortus Botanicus in Leiden en begon met de tulpen te documenteren en veredelen. Daarna ging het snel.

De tulp werd een onmiskenbaar Nederlands exportproduct. Aanvankelijk werden ze alleen in Kennemerland (een streek in Noord-Holland die wordt begrensd door West-Friesland, Waterland en Amstelland en de omgeving Lisse en Leiden) geteeld. Later kwamen daar andere delen van Nederland, zoals de Noordoostpolder en de buurt van Venlo bij.

Zeeuwse Bollenvelden

Maar ook Zeeland ging haar partijtje meeblazen. Vooral op Schouwen-Duiveland, de Bevelanden en op Zeeuws-Vlaanderen gingen steeds meer boeren over op de teelt van tulpenbollen. Waar in het Kennemerland in de loop der jaren ruim een tiende van de bollenvelden verdween, kwamen er in Zeeland steeds meer bij.

Hier rest bewondering

Hier rest bewondering

Natuurlijk is de Keukenhof een internationaal begrip Jaarlijks komen er 800.000 bezoekers om schuifelend en op een kluitje bijna niets van de ontelbare bloemen te zien. Moet je daarvoor € 16,- entree betalen, nog eens € 6,- voor je auto parkeren en een gidsje aanschaffen voor € 5,-?

 

Bollen fietsroute over Zeeuws-Vlaanderen

Bollen fietsroute over Zeeuws-Vlaanderen

 

Fietsroutes

Neen, dan Zeeland. Eindeloze bollenvelden in bloei, waar het heerlijk is om door te fietsen, tijd te nemen om stil te staan en op je gemak te genieten, waar je een onbeperkt zicht hebt op die pracht en niet wordt gestoord door andere bezoekers, prachtige foto’s kunt maken. Waar nu al schitterende fietsroutes worden uitgezet.

Nog even en Zeeland wordt een niet te onderschatte concurrent van de Keukenhof.

Kleurenpracht

Kleurenpracht