Windpark Krammer is officieel geopend. Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag door symbolisch een stekker in het stopcontact te steken, het grootste burgerinitiatief van Nederland in werking gesteld. Een feestelijk moment, gevierd samen met honderden leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind.

En nu de stekker er in

En nu de stekker er in

De groene stroom van de 34 windturbines op de Krammersluizen wordt zonder tussenkomst van energiebedrijven rechtstreeks geleverd aan DSM, Google, Nouryon en Philips. Marcel Galjee, directeur energie bij Nouryon: “Door samen te werken in dit windconsortium streven we ernaar het risico bij fluctuerende energievoorziening te beperken en tegelijkertijd de uitstoot te verminderen en zo ons bedrijf duurzaam te laten groeien. ”

De vier multinationals zochten samenwerking om met Windpark Krammer een langlopende overeenkomst te sluiten. Volgens directeur Tijmen Keesmaat van Windpark Krammer een belangrijke stap: “Het biedt financiële zekerheid voor alle betrokkenen. De multinationals nemen stroom af van burgers, zonder tussenkomst van een energiebedrijf en dat is uniek! Dit is een vernieuwende stap in de energietransitie. En daar zijn we allemaal trots op!”

De koning in gesprek met zijn commissaris Han Polman en burgemeester Gerard Rabeling

Marc Oman van Google (EU Energy lead) benadrukt het belang van de verbintenis: “Het is dankzij langlopende overeenkomsten met lokale windparken als Krammer dat we onze activiteiten in Nederland op een duurzame manier kunnen uitvoeren.”

Genietend van het uitzicht en de wind

Genietend van het uitzicht en de wind

Bij Philips past Krammer in de doelstelling om in 2020 wereldwijd CO2-neutraal te zijn. Henk Valk, CEO van Philips Benelux: “Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze strategie. Al onze activiteiten in Nederland worden met Krammer aangedreven door Nederlandse windenergie. Een mijlpaal!”

 

Ook de elektriciteit van DSM in Nederland komt 100% van windenergie. Harry Coorens, vicepresident Procurement Sustainability DSM: “De innovatieve manier van samenwerken tussen sterk geëngageerde burgers, industriële gebruikers en windparkontwikkelaars is een win-win voor iedereen en draagt bij aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstelling.”

 

Alle foto’s bij dit artikel zijn van Carel Bruring