wapen Krabbendijke

wapen Krabbendijke

Krabbendijke is een voormalig dorp in de nieuw gevormde gemeente Reimerswaal op Zuid-Beveland.

Het zelfstandige Krabbendijke werd op 1 januari 1970 opgeheven. Het dorp tel ca. 4,450 inwoners.

Nu was samenvoegen van gemeenten niets nieuws op Noord-Bevelend. Het historische dorp Nieuwlande lag op een, tegenwoordig door de golven van de Oosterschelde verdwenen, gedeelte van Zuid-Beveland. Het lag ten noorden van Krabbendijke op ongeveer 500 meter vanaf de dijk die tegenwoordig het water van het land scheidt.

In 1242 werd Nieuwlande vermeld onder de naam Terra Novum. Tijdens de stormvloeden van 1530 in 1532 is Nieuwlande door het water weggevaagd. Bij laag water komen puin en fundamenten nog steeds boven water.

Een deel van Nieuwekerke werd later weer opgebouwd en na de invoering van het gemeentelijk stelsel in de Franse tijd een zelfstandige gemeente. Maar dat was van korte duur. In 1816 werd Nieuwekerke bij Krabbendijke gevoegd.

Ingeklemd tussen Ooster- en Westerschelde

Ingeklemd tussen Ooster- en Westerschelde

 

Krabbendijke is een van de meest protestants-christelijke dorpen van Zeeland. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kreeg de SGP 43,2% van de stemmen, de Christen Unie 9%.

Het dorp herbergt een hervormde gemeente, een gereformeerde gemeente, een protestantse gemeente en een gereformeerde kerk. Door de grote vertegenwoordiging van SGP stemmers en het aantal bij de gereformeerde gemeente aangesloten leden wordt het dorp gerekend tot de z.g. Bijbelgordel.

Hoewel Zeeland in de 16de eeuw de naam had een van de meest Calvinistische provincies te zijn, waren de Zuid-Bevelanders konings- en katholiekgezind gebleven. Maar aan het einde van de 16de eeuw werd door de Staten van Zeeland besloten dat ook Zuid-Beveland gereformeerd moest worden.

Gereformeerde kerk in Krabbendijke

Gereformeerde kerk in Krabbendijke

 

Het duurde echter lang voor Krabbendijke zich schikte. In 1659 werd Cornelis de Coninck de eerste predikant van Krabbendijke. Aanvankelijk hield hij zijn diensten in de dorpsherberg, en hij gaf zichzelf als eerste opdracht het bouwen van een kerk. Op 5 juni 1662 vond de eerste steenlegging plaats.

Inmiddels kunnen we constateren dat Krabbendijke haar katholieke voorgeschiedenis helemaal vergeten is.

Krabbendijke werd als dorp zeker landelijk bekend door het liedje Marijke uit Krabbendijke van Ronnie Tober uit 1965. Luister hier.

 

Het is een landelijke en rustig dorp, centraal gelegen tussen Goes en Bergen op Zoom. Voor een belangrijk deel is het economisch afhankelijk van land- en tuinbouw, vooral fruitteelt. Hoewel het vroeger bekend stond om haar schapenfokkerij die ooit een belangrijke bron van inkomsten was.

Het oude Krabbendijke

Het oude Krabbendijke

 Krabbendijke ligt op het smalste stuk van Zuid-Beveland tussen de Ooster- en Westerschelde, nauwelijks 4 km. breed. Het ligt verscholen tussen de boomgaarden op loop- of fietsafstand van het strandje ‘Roelshoek’.

Het dorp is goed bereikbaar en ligt aan de Zeelandlijn van de Nederlandse Spoorwegen waar elk half uur een trein stopt.

Station Krabbendijke

Station Krabbendijke

 

In 2006 werd besloten de kennis en informatie over de luchtoorlog boven Zeeland en de verzamelingen van verschillende personen samen te brengen in een stichting die de naam ‘Wings tot Victory’ kreeg. Deze stichting groeide snel uit en is actief als professionele organisatie op verschillende terreinen.

De naam Wings of Victory is gekozen om alle vliegeniers die zich gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor onze bevrijding te gedenken. Voor het logo van de vereniging is gekozen voor de samenstelling van een vliegenierswing, het wapen van Zeeland en poppy.

vliegenierswing

vliegenierswing

In de dorpskern zijn tal van leuke winkels en er is een bloeiend verenigingsleven. Er zijn verschillende basisscholen en het middelbaar onderwijs kan worden gevolgd op het Calvijncollege.

In Krabbendijke werd een monument opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper die op 12 mei 1944 boven Krabbendijke omkwamen. Het Calvijncollege heeft in 2011 het monument geadopteerd waarmee de leerlingen zich verplichten aan dit monument de nodige aandacht te besteden. Ieder jaar organiseert de school met haar leerlingen een herdenking.

Stadscentrum van Krabbendijke

Stadscentrum van Krabbendijke

 

Voor medische zorg kunt u terecht bij Huisartsenpraktijk Balans, problemen met uw gebit kunnen worden opgelost bij tandartspraktijk Krabbendijke en mocht uw huisdier een plotselinge kwaal krijgen tijdens uw vakantie, is er Dierenartspraktijk Mosselman & Verboom.

In en rond Krabbendijke liggen een paar goed geoutilleerde campings. Er is een leuke jachthaven voor de watersportliefhebbers. Voor een vakantie zonder zorgen zijn er een aantal prettige eetgelegenheden, waaronder een Chinees en een Turks restaurant

Kortom, prettige vakantie in Krabbendijke.