Leen Koper werd geboren in 1948 in IJmuiden. In 1972 verhuisde hij naar Zierikzee. Van fotograferen had hij geen kaas gegeten. Daar kwam verandering in toen hij van zijn vrouw, bij de geboorte van zijn zoontje een camera kreeg. Leen kreeg al snel de smaak te pakken.

Leen Koper

Leen Koper

Hij werkte als accountant, maar besloot voor zijn nieuwe liefde te kiezen. Hij ging werken bij Foto Verschoore in Zierikzee waar hij achttien jaar bleef fotograferen en adviseren.

Hij vond zich als fotograaf te beperkt en ging studeren. Hij volgde diverse curses en toog naar Engeland waar hij slaagde voor de titel  Associate aan het British Institute of Professional Photografy van de  British Photografic Society.

Zelfstandig

In 1992 na achttien jaar bij Verschoore hield Koper het voor gezien. Hij ging voor zichzelf beginnen. In de Nieuwe Bogerdstraat startte hij een eigen zaak. Hier profileerde hij zich als huwelijks- en portretfotograaf, en fotograaf voor bedrijven. Landschapsfotografie bleef zijn hobby.

Strand

Strand

Al snel viel het werk van Koper op. Hij won de prijs voor de beste huwelijksfotograaf van het jaar.

Mario Acerboni is wellicht de grootste en bekendste producent van fotoalbums. Onder haar afnemers wordt jaarlijks een nationale en internationale prijs voor fotografen toegekend. Koper’s werk werd drie keer uitgeroepen tot beste huwelijksreportage van Nederland en werd één keer internationaal derde.

Leen Koper stond bekend om zijn oog voor detail en kleurencompositie. Daarmee is hij een van de weinige Nederlandse fotografen die zich internationaal gekwalificeerd mag noemen.

 

Laan met hekje

Laan met hekje

 

Tijd om te doen waar hij zin in had

Na het overlijden van zijn vrouw in 2013 stopte Koper zijn bezigheden in zijn  zaak en ging zich volledig bezig houden met landschapsfotografie. Niet om plaatjes te maken van een boom of een heideveld. Nee, hij ontwikkelde een eigen stijl die doet denken aan de romantiek van de beginjaren 1900. Hij maakt daarbij soms gebruik van speciale lenzen – van sommigen zijn er slechts enkele honderden gemaakt – waardoor er een zachte, warme en speciale sfeer wordt gecreëerd. Een sfeer die hij ook weet te bereiken in zijn stillevens en in zijn werken met modellen.

Koeien van Paulus Potter?

Koeien van Paulus Potter?

 

Romantiek of impressionisme

Door te spelen met belichting en sluitertijden en slechts de noodzakelijke nabewerking is Leen Koper er in geslaagd een heel eigen stijl te ontwikkelen. Soms doen zijn foto’s denken aan werken van Potter, Turner of vroeg werk van Mondriaan. Maar bijzonder is het wel.

 

 

Stilleven met tinnen kannetje en kerstbrood

Stilleven met tinnen kannetje en kerstbrood

 

 

 

 

Als u meer wilt weten over deze fijnzinnige fotograaf en regelmatig zijn nieuwste werk wilt volgen, kijk dan op zijn facebookpagina