Leen van Duivendijk werd in 1954 geboren in IJzendijke. Later verhuisde hij naar Middelburg waar hij nog steeds woont en werkt.

Leen van Duivendijk

Leen van Duivendijk in zijn atelier. Op de achtergrond Waterbespiegeling 3

 

Het begin

 

Van Duivendijk begon op de HAVO te tekenen en te schilderen, daarbij beïnvloed door een gedreven docent tekenen. Het duurde niet lang voor zijn talent duidelijk werd. Tijdens zijn schooltijd verkocht hij zijn eerste werken al aan verschillende docenten. Met zijn verdiende geld kon hij het zich permitteren LP’s te kopen van Pink Floyd en Dvorak. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Maar dat zien we in zijn werk ook terug.

 

Voor de schoolkrant trok hij er op zijn brommertje op uit. Hij interviewde kunstenaars in kleine galeries. Het zaadje voor de liefde voor kunst was gepand.

Poging tot nacht

Poging tot nacht

Opleiding

Na het afronden van de opleiding pedagogie ging Van Duivendijk studeren voor de Akte Tekenen. Van Duivendijk als docent tekenen? Neen. Twee weken voor hij zou af studeren kreeg hij een baan aangeboden en stopte hij zijn studie.

Waterspiegeling 1

Waterspiegeling 1

Schilder

Het is inmiddels al meer dan veertig jaar geleden dat Van Duivendijk zich volledig op de schilderkunst stortte.

Altijd bereid bij te leren. Hij volgde lessen bij Maandag, Binkhorst en Ter Keurs. Maar vooral Piet Dieleman stimuleerde hem. Hij bezocht musea in Nederland en België. Hij verslond kilo’s kunstboeken en om meer gevarieerd te kunnen werken en om andere technieken uit te proberen studeert Van Duivendijk nog aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

“Vorige week zondagmorgen” in 2 versies (Pentimento)

“Vorige week zondagmorgen” in 2 versies (Pentimento)

 

Fascinatie

Van Duivendijk is vooral gefascineerd door water. De steeds veranderende kleur, beweging en schittering zijn voor hem een uitdaging om deze zo perfect mogelijk weer te geven. Zijn werk kost hem veel energie. Dan neemt hij een rustpauze. Niet om stil te zitten. Hij gaat dan zijn tijd besteden aan ander werk; landschappen of beelden van zijn geliefde Middelburg. Om daarna weer terug te keren naar zijn grote liefde, het water. Daarbij is een uitspraak Nescio, het pseudoniem van de schrijver Jan Hendrik Frederik Grönloh, zijn motto geworden. ‘Water is het oog van de wereld’.

 

Dam - Middelburg

Dam – Middelburg

Middelburg

Middelburg was ooit een belangrijke stad. Enkele eeuwen geleden was het een verzamelplaats voor intellectuelen, wetenschappers en kunstenaars. Deze oude glorie is nog steeds terug te vinden in de schoonheid en de rijkdom van de middeleeuwse huizen.

Van Duivendijk selecteerde een aantal van deze prachtige huizen en gevels. Hij ging deze schilderen in gouden tinten op onbewerkt linnen. De combinatie goud en ‘linnen’ luchten geeft een prachtige, dromerige sfeer weer.

Daarnaast produceert hij regelmatig portretten.

 

Erkenning

De naam van Leen van Duivendijk is inmiddels behoorlijk gevestigd. Hij exposeerde in binnen- en buitenland. Hij is sinds 1991 lid van de ZKK (Zeeuwse Kunst Kring) en hij is aangesloten bij de CBK (Centrum Beeldende Kunst)  Zeeland.

Loskade Middelburg

Loskade Middelburg

 

Samen met Jorien Brugmans, Johan Klein en Margriet de Vries vormt hij het Collectief Vier aan beide zijden van de Westerschelde.

Van Duivendijk is een bijzonder kunstenaar, levend volgens het principe: ‘Ik schilder omdat ik moet, net als eten en drinken’.

Voor meer over deze inspirerende kunstenaar kijk op zijn website.