U kunt hem niet missen. Molen de Lelie bepaald het beeld in het landschap tussen Ellemeet en Scharendijke. Het witte, relatief kleine, molentje dat bijna dagelijks draait, oefent grote aantrekkingskracht uit op fietsers en wandelaars. Zeker op mooie dagen. Dan wordt er ook gretig gebruik gemaakt van de gezellige horecagelegenheid die er aanwezig is.

De Lelie na het aanbrengen van het zelfzwichtingsysteem

De Lelie na het aanbrengen van het zelfzwichtingsystee

 

Technisch uniek

De Lelie is op zijn manier uniek. In het verleden was hij een van de weinige molens die was uitgerust met het zogenaamde ‘zelfzwichting systeem’. Daar waar andere molens gebruik maken van zeilen om meer wind te vangen, zijn de wieken van De Lelie uitgerust met een soort kantelbare klepjes. Deze passen zich continue aan aan de snelheid van de wind. Daardoor draait de molen veel constanter wat de kwaliteit ven het meel ten goede komt. Momenteel is De Lelie de enige molen in Zeeland die nog over dit systeem beschikt.

Molen Tramhalte Scharendijke Ellemeet

Molen Tramhalte Scharendijke Ellemeet

 

Oorsprong

Op 11 mei 1868 werd de windkorenmolen met woonhuis De Lelie openbaar aanbesteed. Molenaar Besoyen uit Scherpenisse en metselaar Geluk uit Sint-Maartensdijk waren samen verantwoordelijk voor de bouw. Sinds de bouw is de molen in verschillende handen geweest. Ook de bekende molenaarsfamilie Dijkman was eigenaar van de molen. Het was Dijkman die het zelfzwichting systeem aanbracht.

 

De latere molenaar Abram Coomans liet in 1942, pal naast de molen, een elektrische maalderij bouwen. Vaak was een elektrische maalinrichting de nekslag voor een windmolen, maar onder Coomans bleef de oude molen toch in gebruik.

De molen heeft in zijn lange bestaat tal van rampen, zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp, ondanks alle schade de tijd doorstaan.

In 1953 stond de molen onder water

In 1953 stond de molen onder water

 

Tik van de molen

Martin van der Steen raakt aan het begin van de jaren tachtig van vorige eeuw in de ban van molens. Oorspronkelijk afkomstig uit de bouwwereld werd hij molenaar in Rockanje en Brielle. In 2008 zagen Martin en zijn vrouw Jonna het oude café-pension naast de molen te koop staan. Martin had als aannemer diverse oude huizen en ook molens gerestaureerd en was in het trotse bezit van het diploma Vrijwillig Molenaar.

De Lelie werd gehuurd van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

Met de kennis die zij hadden en ervaring in de bouw gingen ze aan de slag. De oude elektrische molen werd omgebouwd tot pannenkoeken restaurant. Ook werd er een winkeltje voorzien waar verse producten van de molen en van de streek te koop werden aangeboden. In 2010 openden zij het pannenkoekenhuis. Jonna ging het restaurant en het winkeltje bestieren. Martin bemoeide zich voornamelijk met de molen. Zijn ideaal was, de molen terug te brengen tot de staat waarin hij verkeerde omstreeks 1930.

 

Ideaalbeeld.

Dat beeld is een witte molen met rood-wit-blauwe klepjes in de wieken. Ook het kruirad, door Van der Steen een ‘fantasiemodelletje’ genoemd moet worden aangepast. Het huidige raak moet weer een gietijzeren kozijn krijgen. Plannen genoeg dus. Maar nog steeds niet ‘zijn’ molen. Hij wilde daarom de molen over nemen van de gemeente om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan.

Het gezellige winkeltje

Het gezellige winkeltje

 

Toeristen.

Vakantiegangers en andere belangstellenden zijn, sinds de opening, van harte welkom. Er zijn regelmatig rondleidingen in de molen, waarbij Martin hartstochtelijk over het molenaarsvak  kan spreken. En dat doet hij ook. Hij vindt een molen inzichtelijk. Als hij zijn uitleg geeft, snapt men het ook. De techniek in een molen is simpel, maar ook heel vernuftig.

Voor bezoektijden en meer informatie kunt u terecht op de website van Molen de Lelie.

 

Droom komt uit

Onlangs werd de Korenmolen de Lelie 150 jaar oud. Niet alleen om die reden werd het voor de familie Van der Steen een feestelijk jaar.

Even bijkomen in het sfeervolle restaurant

Even bijkomen in het sfeervolle restaurant

Na lange onderhandelingen ging de gemeente eindelijk overstag. Voor het astronomische bedrag van één euro kon de molen worden gekocht. De droom was uitgekomen.

Molen de Lelie is een rijksmonument. Maar wel een dat in matige staat verkeert. Van der Steen denkt ten minste twee jaar nodig te hebben om zijn visie, terug naar 1930, te realiseren. Om daarna zijn unieke molen te presenteren.

Alles om uw eigen broodje te bakken.

Alles om uw eigen broodje te bakken.

 

 

 

 

 

 

 

Het is fantastisch om de werkzaamheden op de voet te kunnen volgen. Maar daarom tijdens uw fietstochten over het eiland een tussenstop bij De Lelie voor een kop koffie of een pannenkoek en blijf op de hoogte van dit schitterende particuliere initiatief.