Zo’n anderhalf jaar geleden zaten twee restauranthouders uit Bruinisse, met uitzicht op de grote mossel op de kop van de haven met elkaar te brainstormen. Op dat moment passeerde Theo Ketting. Ketting was al jaren de voorzitter van de Visserijdagen. Hij had affiniteit met de mosselcultuur waar Bruinisse om bekend staat en had de nodige bestuurlijke ervaring. Ketting werd er bij geroepen.

Het idee

Er ontspon zich een gesprek waar de vraag centraal stond; “Waarom staat Philippine in Zeeuws Vlaanderen bekend als Het Mosseldorp”. Niets ten nadele van Philippine, maar er is geen haven, geen mosselvangst en de geserveerde mosselen komen elke dag vers uit Bruinisse.

Mosselen eten

Mosselen eten

Het werd tijd dat Bruinisse zich eens wat meer zou gaan manifesteren als het enige echte mosseldorp. Als mosseldorp met een lang en groots verleden. Immers, alles wat nodig is voor deze titel is in het dorp voorhanden. Mosselen uit de Oosterschelde en hangcultuur. Mosselgroothandelaren. Viswinkels. Een eigen mosselvloot compleet met werf en het unieke visserijmuseum Brusea. Meer dan genoeg geweldige restaurants. Het ontbrak alleen aan voldoende uitstraling. En dat, ondanks de jaarlijkse visserijdagen die zijn uitgegroeid tot het grootse non-profit evenement van Schouwen-Duiveland en jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers trekt.

Het voltallig Mosselgilde

Het voltallig Mosselgilde

Leden van het mosselgilde

Men sloeg aan het brainstormen en het idee sloeg aan. Acht restaurant sloten de rijen. Dat zijn in willekeurige volgorde:
• Sailor’s Inn
• Restaurant de Meeuw
• Café ’t Veerhuis
• Café-Restaurant Storm
• Bru 17
• Restaurant Grevelingen
• Café-Restaurant ’t Kombuis
• Brasserie de Vluchthaven

Doelstelling

De doelstelling van het Mosselgilde is simpel. Gezamenlijk bewaken de leden van het Gilde de kwaliteit van de mosselen. Ze keuren ze vooraf, ook als dat als consequentie zou hebben dat ze worden afgekeurd. Dat risico kan worden genomen vanwege de goede contacten met de vissers en andere contacten in Het Mosseldorp. En, belangrijk, het houdt iedereen scherp. En één ding staat vast. Alle mosselen die worden geserveerd zijn voorzien van het Streekkeurmerk Zeker Zeeuws®, wat net iets anders is als het predicaat Zeeuwse Mosselen.

zeker-zeeuws

zeker-zeeuws

 

Er werd snel gewerkt. Mosselgilde, Mosseldorp en andere woorden waarin mossel voorkwam werden gedeponeerd als handelsnaam.
Er werden contacten gelegd met mosselvissers en -handelaren. Er moest een aansprekend logo worden ontworpen en een website worden gemaakt. Ook moet er meer ‘buiten de deur’ reclame worden gemaakt en het product zelf worden gepromoot. Om die reden zal het Mosselgilde zich prominent manifesteren op de o.a. tijdens het aanstaande Mosselfestival in Utrecht. Er wordt druk gebrainstormd over andere manieren om het kopen en eten van mosselen te stimuleren.

En nu is het dan zover. De restaurants aangesloten bij het Mosselgilde zijn duidelijk herkenbaar aan een leuk logo. Promotiemateriaal is gereed. Er hangen vlaggen die op afstand opvallen en alles is net op tijd klaar voor de Visserijdagen.

De vlag kan uit

De vlag kan uit

 

U kunt hier kennis maken met de website  of volg te laatste nieuws op Facebook.

Ook wij zullen u regelmatig op de hoogte houden.