
Het wapen van Bruinisse
Bruinisse was in dat jaar een bloeiend dorp dat haar welvaart te danken had aan de vangst en verkoop van mosselen. Ruim 100 hoogaars voeren dagelijks uit op de Oosterschelde om later hun kostbare vangt op de ‘kaai’ te verkopen. Vooral vanuit Antwerpen kwamen handelaren de zwarte schelpen inslaan om ze in hun eigen stad met grove winsten te verkopen. Het was een komen en gaan van schippers en handelaren, dat soms tot chaotische taferelen leidde.
Chaos
Om enige orde in dit pandemonium te scheppen besloten de Staten van Zeeland, vanuit Middelburg in te grijpen. Ze lieten de Ambachtsvrouwe (burgemeester) van Bruinisse een ordonnantie uitvaardigen. Hierin werd bepaald dat elk schip dat de haven van Bruinisse binnen wilde lopen zich via de havenmeester aan diende te melden. Daarna moest men wachten tot men aan de beurt was om te kunnen lossen. Deze maatregel gold voor alle schippers, zowel voor ‘vreemden’ als voor de Bruinisser schippers.
Ook moest bij de havenmeester twee stuivers contant worden afgerekend voor men naar de kade mocht varen. Het gemiddeld inkomen was in die tijd ongeveer vijftig cent per dag.
Dit was vragen om problemen.
Opstand
En die kwamen er ook. Als de mosselschippers niet meteen hun levende mosselen konden lossen stierven ze en waren onverkoopbaar. De Bruinisser mosselschippers zagen de opbrengsten van hun hard en zwaar werk dagelijks verder kelderen.
De vissers kwamen gezamenlijk tegen de ordonnantie in juni 1773 in opstand. Langzaam werd de sfeer dreigend. Er werden zelfs soldaten vanuit Zierikzee naar Bruinisse gestuurd om samen met de baljuw op te trekken tegen de opstandige en demonstrerende vissers.
De vissers gaven hun ‘Mossel Oproer’ echter niet op. In eerste instantie gaf de Ambachtsvrouwe van Bruinisse toe dat de ordonnantie niet paste in de gebruiken van die tijd. Later gingen ook de Staten over stag. De ordonnantie werd uiteindelijk verscheurd. Men ging over tot de orde van de dag en de rust keerde weer in Bruinisse.
Jublileumjaar
Oktober is jaarlijks de Nationale maand van de geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Opstand’.
Er wordt stil gestaan bij tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest.
Het leek daarom voor het Bruinisser museum Brusea een goed idee daar op in te haken. Op de dagen waarin het verjaardag jubileum wordt gevierd, wordt in de leuke binnentuin van het museum een toneelspel opgevoerd dat het verhaal van de mosseloproer op de planken brengt.
Openluchtspel
Het toneelstuk dat een klein uur duurt wordt door vrijwilligers van onder andere Brusea, leden van het Bruinisser Visserskoor en inwoners van Bruinisse opgevoerd.
De regie is in handen van Nelleke Tameris, die haar sporen bij verschillende toneelgezelschappen, waaronder de bekende ‘Rederijkers’ heeft verdiend.
Op vrijdag 5 oktober zijn er twee uitvoeringen voor scholen en kinderen. De zaterdag daarop wordt er twee keer opgetreden voor volwassenen.
Wilt u regelmatig op de hoogte blijven over het nieuws in Bruinisse, kijk dan op de website Bru.nu