Schouwen-Duiveland telt 7 musea die samen een schitterend pallet vormen van verleden, heden en toekomst van het eiland. De overkoepelende stichting Vereniging Musea Schouwen-Duiveland vertegenwoordigt de acht musea op Schouwen-Duiveland.

Brouws Museum

Brouws Museum

Eiland

Schouwen-Duiveland is een eiland met een lange en rijke geschiedenis, verbonden aan de zee, de handel en de natuur. Slechts een halve eeuw geleden werd het ‘eiland af’ door de bouw van de Deltawerken en de Zeelandbrug. Haar geschiedenis rijkt tot diep in de middeleeuwen. In historische stadjes, in karaktervolle dorpen en in het landschap is veel bewaard gebleven van de strijd om het bestaan en de strijd tegen de krachten van de natuur. Schitterende monumenten weerspiegelen perioden van grote welvaart en ambitie.

Brusea

Brusea

De Burghse Schoole

De Burghse Schoole

Verhalen

De vertellingen van Schouwen-Duiveland zijn de moeite waard en omvatten lessen over verleden, heden en toekomst. Veel daarvan is bewaard in de afzonderlijke musea van het eiland. Als je de verhalen van de musea bij elkaar optelt heb je een schitterend pallet van dit aan verhalen schatrijke eiland. De musea vormen dan ook samen de ‘Schatkamers van het eiland’.

Museumhaven Zeeland

Museumhaven Zeeland

Vereniging

Het eiland Schouwen-Duiveland telt zeven musea die samenwerken in de Vereniging van Musea Schouwen-Duiveland (VMSD). De musea werken samen om de verhalen van het eiland effectief te ontsluiten voor de bewoners en bezoekers van het eiland. De samenwerking kreeg een stimulans door het samenvoegen van zes tot één gemeente op 1 januari 1997.

Cameramuseum

Cameramuseum

Goemanszorg

Goemanszorg

Doel

De diversiteit aan onderwerpen en de betekenis daarvan vormen een bron van inspiratie met lokale, regionale, nationale en zelfs internationale betekenis. Kleine meer lokale musea en grote publiekstrekkers vullen elkaar aan. Het doel van de samenwerking is een bijdrage te leveren aan een goed bewoners-, bezoekers- en vestigingsklimaat: een boeiend en bruisend eiland waar veel te beleven is.

Stadhuismuseum

Stadhuismuseum

Zingeving

Enkele musea hebben een professionele staf, echter alle 8 musea kunnen alleen bestaan dankzij het vele vrijwilligerswerk. De musea bieden een scala aan interessante werkzaamheden en bieden zingeving aan de tijdsbesteding van jong en oud in de diverse woonkernen van het eiland.

De volgende musea zijn lid van de VMSD.

Brusea in Bruinisse

Brouws Museum in Brouwershaven

De Burghse Schoole in Burgh-Haamstede

Streek- en Landbouwmuseum  in Dreischor

Museumhaven Zeeland in Zierikzee

Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Stadhuismuseum in Zierikzee

Gravensteen

Gravensteen