Zeeland beoosten Schelde. Dat was ooit de naam van het oude Tholen. Later werd daar het kleine Sint-Philipsland aan toegevoegd. Door bedijking en het aanleggen van dammen zijn ze nu vergroeid tot één schiereiland dat ooit samen met Bruinisse een gemeente vormde..

Ondanks dat het samen met Noord-Beveland tot de kleinere gebieden van Zeeland gerekend mag worden, betekent dat niet dat het niet terug kan kijken op een lange historie. Een geschiedenis die begon bij Anna van Bourgondie die door inpoldering de eilanden op de kaart zette.

Kasteel van Sint Maartensdijk

In het derde kwart van de 15de eeuw werd het Oude Stadhuis afgebouwd. De architect was de Antwerpse bouwmeester Anthonie Keldermans. Een telg uit een beroemde familie van bouwmeesters die ook verantwoordelijk zijn voor de bouw van het Stadhuis in Middelburg.

 

 

 

 

Het oude stadhuis

De naam van kolonel Willem Frederik del Campo zingt nog steeds rond. Deze ingenieur bij de genietroepen is niet vergeten. Hij was verantwoordelijk voor Fort Bath, dat onder zijn leiding uitgroeide tot het latere dorp en heerlijkheid Bath

Laten we de familie Roosevelt niet vergeten. Oorspronkelijk afkomstig uit Oud-Vossemeer werden twee van hun nazaten president van de Verenigde Staten.

De geschiedenis van wat ooit een gigantisch kasteel was is gereconstrueerd in de Oranjekamer. Samen met de meekrapteelt is dit hier terug te vinden.

 

 

Al deze historische figuren hebben hun sporen nagelaten op Tholen en Sint-Philipsland. Sporen die gekoesterd worden.

Op de onderstaande pagina’s laten we u graag kennis maken met de musea van deze voormalige eilanden die u zeker eens moet bezoeken

 

Roosevelt Informatie Centrum Oud-Vossemeer