Tot het einde van de 16de eeuw was Middelburg de grootste koopliedenstad van de Noordelijke Nederlanden. Het was tot 1675 de op vier na grootste stad van de Nederlanden. Er woonden meer mensen dan in Den Haag of Utrecht.

De abdij in Vlissingen, huisvesting voor het Zeeuws Museum

Tot aan het laatste kwart van de 17de eeuw was Middelburg de op één na grootste havenstad van de Republiek. Amsterdam was de belangrijkste VOC stad, maar Middelburg was een goede tweede. De Kamer van Zeeland was net zo belangrijk als de andere vier VOC Steden samen (Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam). Zeeland beleefde haar eigen Gouden Eeuw. Tal van kunstenaars, beeldhouwers en bouwmeesters lieten hun sporen na.

Zelfprtret van Jan Toorop

Ook de rest van Walcheren profiteerde hiervan. Vlissingen groeide uit tot een belangrijke oorlogshaven, niet in de miste plaats door de invloed van Michiel de Ruyter en andere belangrijke admiraals. Later ontwikkelde hier de scheepsbouw zich tot ongekende hoogte.

 

Maar ook andere dorpen schreven culturele geschiedenis. Domburg groeide, door de aanwezigheid van Toorop en Mondriaan, uit tot het ‘Honfleur’ van Zeeland. Arnemuiden herbergt maar liefst drie musea om de rijke historie van het voormalige vissersdorp in leven te houden.

Marie Tak van Poortvliet Museum

 

 

 

 

 

Van het Maritiem muZEEum in Vlissingen, via het Zeeuws Museum in Middelburg, tot het Marie Tak van Poortvliet, maar liefst 12 musea laten u genieten van al het moois dat Walcheren zo belangrijk maakte.Wings of Freedom

 

Laten we hieronder eens kijken wat voor moois Walcheren voor u in petto heeft.

Museum Arnemuiden

Historische scheepswerf Meerman – Arnemuiden

Luchtoorlog museum – Arnemuiden

Museum Marie Tak van Poortvliet – Domburg

Zeeuws Museum – Middelburg

Terra Maris – Oostkapelle

Het Oude Brandspuithuis – Serooskerke

Veers Museum – Veere

Museum Scheldewerf – Vlissingen

muZEEum – Vlissingen

Het Polderhuis – Westkapelle

Bunkermuseum – Oostkapelle