Museum Arnemuiden

Museum Arnemuiden

Vaak denken mensen bij het bezoek aan een museum dat ze te maken krijgen met een vervelende opstelling van beelden, vondsten uit vervlogen tijden, schilderijen en stoffige archiefstukken. Om die reden zien ze vaak van een bezoek af. In Arnemuiden is het zeker geen stoffige boel en daarom zou u hier zeker eens op bezoek moeten gaan.

Het historisch museum van Arnemuiden bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gevestigd in het vroegere stadhuis aan de Langstraat. Hier is een mooie collectie historisch materiaal en archeologische vondsten onder gebracht. Hiermee wordt de geschiedenis van Arnemuiden goed in beeld gebracht. Onlangs is het museum op de bovenverdieping uitgebreid met een grote collectie Arnemuidense streekdrachten. In de voormalige raadszaal is een behoorlijke collectie historische schilderijen, waaronder Prins Maurits en Prins Willem van Oranje, tentoongesteld. In de secretarie is een maritiem centrum ingericht. Hier vindt u een prachtige verzameling wetenswaardigheden over de Hollandse boot, verzorgd door de Historische Scheepswerf te Arnemuiden.

Museum Arnemuiden

Kennis maken met de streekdrachten

 

Aan de overzijde van de straat vindt u de tweede locatie van het museum. Honderd jaar terug in de tijd en even “snuffelen aan vroeger?” Dat kan in het zogenaamde Uusje van Eine. Dit is een woonhuisje dat compleet is ingericht als een Arnemuidense woning uit de periode rond 1900. Hier kunt u een blik werpen in de bedstee van grootmoeder, in de woonkamer plaats nemen aan de koffietafel en in ouderwetse potten en pannen roeren.

Onder het huisje is een 15de eeuwse opslagkelder waar tal van archeologische vondsten zijn opgesteld.

In de kelder van ’t Uusje van Eine

In de kelder van ’t Uusje van Eine

 

Arnemuiden was vroeger een belangrijke havenplaats. Maar het stadje ligt nu niet meer aan zee, maar zeker 3,5 km. van de kust. In de afgelopen periode heeft het museum onderzoek gedaan naar de verzanding van de rede. Het resultaat van dit onderzoek is samengebundeld in een interactieve mediapresentatie. U kunt zelf door de tijd scrollen en het opschuiven van Arnemuiden van de zee naar het binnenland beleven.

Het historisch museum van Arnemuiden is een belevenis voor jong en oud. Een belevenis waar u zeker kennis mee moet gaan maken.

Museum Arnemuiden

Langstraat 35

4341 EC Arnemuiden

Tel: 0118 60 16 68

museum@museumarnemuiden.nl

www.museumarnemuiden.nl

Beide locaties van het museum zijn geopend van 27 april (koningsdag) tot 1 november

Op woensdag- en zaterdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur

Groepen, groter dan 10 personen kunnen op afspraak het museum bezoeken. Voor afspraak 0118 60 28 24.

Prijzen:

  • Volwassenen: € 3,50 pp.
  • Kinderen van 0 tot 12 jaar: Gratis
  • Voor groepen, minimaal 10 pers: € 3,- pp.
  • Wilt u uw bezoek combineren met een bezoek aan de historische scheepswerf?
  • Volwassen combikaart € 5,-
  • Kinderen: Gratis
  • Voor groepen, minimaal 10 pers.: € 4,50