Stichting Vlam is in Zierikzee gestart met een nieuwe route met raamexpo’s ‘O kijk, Zierik langs de Ee!’.

Deze keer worden de hele oude waterlopen van de kreek de Ee opgezocht, waaraan Zierikzee zich ontwikkelde van nederzetting tot stad. Met oude foto`s met nog oudere sporen, foto`s van oude sporen en meer wordt, weer op locatie, een zo echt mogelijk kijkje gegeven in eerdere eeuwen.

De Brede Brug

De Brede Brug

Van heel oude tijden is natuurlijk niet veel bewaard gebleven, maar er bleken toch bijzondere beelden te vinden, opvallend duidelijk of met een speciale glimp. Van het Kraanplein tot de Mol is er nu een preview van de route te zien met vijf series achter ramen en deze zal wekelijks doorgroeien. Dat eerst langs de ‘oude Oude Haven’, die doorliep tot de Schuithaven en de Waterpoort. Daarna langs de oorspronkelijke waterloop richting Nieuwe Kerk waar, vermoedelijk, het oudste stuk van Zierikzee, is.

Op zaterdagmiddag 30 maart is er in cultuurcentrum de Nieuwe Kerk ook een speciale, open presentatie en dat hele weekend een extra binnen-expo. Dit vanwege de vertaling van ‘De oorkonde uit 976’, het ruim 1000 jaar oude manuscript met de oudste vermelding van Zierikzee en alles mede ter gelegenheid van de nieuwe route.

Een leuk pallet van mensen en groepen draagt dan aan die presentatie bij. Samen is dit nu ook te zien als een prelude bij de extra aandacht dit jaar voor heel oud Zierikzee. Tegen de zomer wordt er verder een vergelijkbare vervolgroute met raamexpo`s ingezet voor andere kernen. Zie voor meer info over de opgestarte route en de presentatie de projectsite van Stichting Vlam