CBK (Centrum Beelden Kunst) Zeeland is een actief centrum voor beeldende kunsten, vormgeving en architectuur. De organisatie ondersteunt en informeert kunstenaars, vormgevers en architecten en stimuleert de onderlinge samenwerking. Het centrum ontwikkelt activiteiten die er toe bijdragen dat er meer kunst te zien is in het dagelijkse leven van iedereen in Zeeland.

Krokussen – Juul Kortekaas

 

 

 

 

Met het organiseren van tentoonstellingen, excursies en discussiebijeenkomsten wil CBK Zeeland het publiek kennis laten maken met kunst, vormgeving en architectuur. Het centrum wil er op die manier voor zorgen dat de Zeeuwse kunstenaars, vormgevers en architecten binnen de provincie meer aandacht krijgen, maar ook (inter-)nationaal meer in de belangstelling komen.

Tulpen – Juul Kortekaas

Helaas…

Door de onverbiddelijke richtlijnen van de overheid is het op dit moment niet mogelijk musea of tentoonstellingen te bezoeken. Toch? Mis! Het CBK Zeeland heeft een mooie

expositie van werk van Zeeuwse beeldende kunstenaars online gezet. Tal van bekende en minder bekende Zeeuwse kunstenaars worden, samen met hun werk voor het voetlicht gebracht. Om maar een kleine greep te doen:

Engel – Marijke Leertouwer

Marijke Leertouwer

Marijke houdt ervan te werken met oude materialen en ‘objets trouvés, vergeten componenten die ieder een eigen, verborgen verhaal bezitten. Zij verwerkt deze ‘objets’ in haar assemblages, textielkunst en schilderijen. Het is aan de kijker om het verhaal aan te vullen tot een geheel. Marijke Leertouwer vindt haar inspiratie in religieuze artefacts, symbolisme en folklore.

Leven – Marijke Leertouwer

Moeder met kind – Mikhailovna Kalmaeva

Ludmila Mikhailovna Kalmaeva

Zij werd geboren in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, in 1946. Haar grote interesse in schilderen op school bepaalde haar manier van leven. Na enige jaren van omzwervingen vestigde zij zich in Zeeland.

Ze moest zich aan alles aanpassen: Nederlands leren, haar huis inrichten, een baan en een studio vinden … En het belangrijkste: ze moest onder de nieuwe omstandigheden doorgaan met creëren. “Tijdens de eerste jaren van mijn leven in Nederland bevond ik me in volledig sociaal isolement. Ik had helemaal geen contacten met artistieke verenigingen. Ik had zelf geen verdiensten ‘, herinnert Ludmila zich.

Na jaren van schnabbelen opende zij haar eigen studio. ‘By the Windmill Studio’ Hier werkt zij en geeft ook workshops.

Naakt – Mikhailovna Kalmaeva

 

 

Havenstad 6 – Andrea Cook

Andrea Cook

 Andrea komt oorspronkelijk uit Engeland. Daar studeerde ze architectuur aan de Universiteit van Sheffield.

Sinds 2003 werkt ze als fulltime kunstenares in Zeeland. Andrea wordt geïnspireerd door de kracht van eenvoud en het subtiele spel van kleuren in de natuur. De kust en de zee komen vaak voor in haar schilderijen. Op zich niet verwonderlijk gezien haar huidige woonplaats.

Zeeland inspireert niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook door het bijzonder heldere licht dat deze provincie biedt, veroorzaakt door het zand en water.

Ze werkt in haar atelier Galerie 28 aan de Lange Noordstraat in Middelburg.

Dit sympathieke idee van CBK Zeeland verdiend alle aandacht. Ga daarom de expositie bezoeken via deze deur komt u binnen in een onverwachte rijke en prachtige wereld. Deze pagina zal regelmatig worden ververst.

Havenstad 7 – Andrea Cook