Na drie maanden opent het Zeeuws Museum in Middelburg woensdag weer de deuren voor publiek. Er is veel veranderd, want in de kruip-door-sluip-door-gangen van de Abdij is anderhalve meter afstand houden niet eenvoudig.

Marjan Ruiter

Ontmoetingsplek

De afgelopen jaren heeft directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum bovenal een ontmoetingsplek willen maken. ,,Alles wat ontmoeting stimuleert, wordt nu ontmoedigd”, sombert ze. Noodgedwongen blijft de werkplaats daarom nog dicht. ,,Ik vind het echt heel moeilijk dat we dat hebben moeten doen. Als er een versoepeling komt van de coronamaatregelen, gaat die als eerste weer open.”

Tegelijkertijd is Ruiter ook dolblij. Want het publiek kan het museum weer in. Met een beetje kunst- en vliegwerk weliswaar, maar mensen kunnen de schilderijen, wandtapijten, kostuums en historische voorwerpen weer in het echt aanschouwen. Zelf is ze ook wekenlang niet in het gebouw geweest. ,,Ik heb heimwee gehad. Toen een van onze medewerkers vorige maand liet zien wat de nieuwe routing door het gebouw wordt, had ik echt buikpijn.”

Abdijplein

Ticketbalie

De ticketbalie, de garderobe en de toiletten zijn naar het Abdijplein verplaatst. Wie het museum wil bezoeken moet eerst online reserveren. Bij een container die is opgesierd met de afbeelding van een modern Zeeuws meisje kan een ticket worden opgehaald, kunnen tassen in een kluisje worden geplaatst en krijgt iedereen een toegangssticker mee.

Ingang

De ingang is verplaatst naar de Balanspoort en dus niet meer bij het museumcafé. Alles is erop gericht dat aankomende en vertrekkende bezoekers elkaar niet kruisen. Bij de ingang staat desinfecterende gel, bovenaan de trappen ook, omdat mensen de trapleuningen vasthouden, en bij de ingang van de museumwinkel, zodat de spullen met schone handen worden aangeraakt. Touchscreens staan op zwart, tekstkaarten met toelichtingen zijn weggehaald, evenals koptelefoons. Ze zijn vervangen door qr-codes, zodat bezoekers de uitleg op hun eigen mobiele telefoons kunnen lezen en in enkele gevallen door geluidsdouches – een soort lampenkappen met luidsprekers erin.

Eenrichtingsverkeer

Bijna het hele museum is eenrichtingsverkeer, voor een groot deel tegen de route in die vroeger gebruikelijk was. De lift brengt bezoekers naar boven, via de nauwe wenteltrappen gaan ze weer naar beneden. In de zaal met wandtapijten is een stoplicht aangebracht, zodat mensen in de donkere doorgang erachter niet op een tegenligger kunnen botsen. Links het portret van Joos de Moor, door een anonieme schilder, rechts het verkeerslicht. Het is bijna een kunstwerk op zich, dat de bizarre wereld verbeeldt die het gevolg is van de coronapandemie.

Smullen van het Zeeuwse verleden

Nooit meer werken

Een enkele zaal is afgesloten, maar de tentoonstelling ‘Nooit meer werken’, die in maart bruusk werd afgebroken, is nog grotendeels te zien. Rondleidingen zijn tijdelijk afgeschaft. Vanaf volgende week is het Zeeuws Museum op woensdagochtenden alleen toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. De beleving zal anders worden, bijvoorbeeld in de Wonderkamers, waar nog maar één persoon tegelijk in mag. Ruiter: ,,Dat zijn dus privékamers geworden.”

Bron: PZC – Ernst Jan Rozendaal