Een plateau Fruits de Mer (Frans voor een plaat met zeevruchten) is een schaal van rauwe en gekookte schelp- en schaaldieren die koud worden geserveerd met smaakversterkers  zoals mignonettesaus, cocktailsaus of citroen op een bed van ijs of zeewier, (vraic).

Het uitgebreide assortiment

Het uitgebreide assortiment

De serveerschaal wordt meestal boven tafelniveau gehouden op een standaard en kan soms meerdere, uitgebreide lagen bevatten. Dit is zowel voor het visueel effect, maar ook omdat de schelpdieren vaak in de schaal worden geserveerd, of geopend, in de helft van de schaal. Daardoor beslaat een uitgebreide plateau Fruits de Mer een grote oppervlakte.

Een kolossale plateau werd voorzien bij de opening van het Fruit de Mes seizoen op 6 juni in Kamperland.

De recordtoren - foto Cees Boender

De recordtoren – foto Cees Boender

 

 

Seafarm

25 jaar geleden besefte Arie Bout Dt de zeevisserij niet oneindig is. De onbalans tussen natuur en de zeevisserij zorgden voor steeds strengere regelgeving. In 1993 besloot Bout het roer om te gooien. Samen met een aantal compagnons startte hij een viskwekerij. Er volgde een periode van experimenteren en onderzoeken. Tevens onderzocht Seafarm naar mogelijkheden of er een rendabele manier van visserij en verwerking van Mesheften mogelijk was.

Na de ontwikkeling van een geschikte visserijmethode voor de schelpdieren moet Seafarm nog een markt ontwikkelen. Daarnaast moet de verwerking van de schelpen nog helemaal op poten worden gezet.

In 2002 heeft Seafarm de zeevisserij van tong, schol, kabeljauw en garnalen helemaal afgestoten. Hierdoor kwam er meer ruimte en tijd om zich te kunnen concentreren op de visserij en verwerking van mesheften en de kweek van tarbot.

 

Woorden van waardering

Woorden van waardering 

Uitbreiding

In 2010 kwam zoon Davis ook in het bedrijf. Deze zag de unieke mogelijkheden van het zilte bronwater waarover Seafarm beschikte. Hij ging dit zuivere bronwater benutten om meerdere schaal- en schelpdieren te kunnen leveren van bijzonder hoge kwaliteit. Daarmee werd de basis gelegd voor uitbreiding van het assortiment. In 2014 werden hieraan ook oesters toegevoegd. Deze oesters worden niet alleen gezuiverd in het bronwater, maar ook gevoed met een hoge kwaliteit algen.

 

Herman den Blijker

Herman den Blijker

 

Bouwen aan de toekomst

 

In datzelfde jaar wordt een start gemaakt met de bouw van het broedhuis ‘Frymarine’ voor het kweken van (jonge) tarbot en andere soorten vis zoals tong. Door deze innovaties kan Seafarm de volledige groei en ontwikkeling van kweekvis op een duurzame wijze in beheer houden.

 

 

Momenteel vist, verwerkt en exporteert mesheften en andere schelpdieren Seafarm binnen Europa. Daarnaast heeft het bedrijf de meest duurzame en energiezuinige tarbot kwekerij van Europa. Hierbij is dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid het uitgangspunt. Er worden geen antibiotica gebruikt en het water wordt gerecycled. Om dit ook economisch rendabel te maken is men continue aan het innoveren.

Voor haar manier van werken heeft Seafarm al tal van prijzen en onderscheidingen mogen ontvangen.

Feestje.

De aanleiding voor een geweldig feest was het 25-jarig bestaan van Seafarm. De zomer is begonnen dus de opening van het Fruits de Mer seizoen. Op initiatief van Seafarm werkten 20 bedrijven uit de Zeeuwse agrifoodsector aan de presentatie.

 

Dringen om binnen te komen

Dringen om binnen te komen

Ruim 250 genodigden werden met een goed glas Zeeuwse wijn verwelkomt op deze presentatie. Nadat Arie Bout en zijn zoon uitgebreid in het zonnetje waren gezet, kregen de genodigden een rondleiding door het bedrijf.

Als  hoogtepunt van de avond presenteerde topchef Herman den Blijker de grootste Fruits de Mer toren die Nederland ooit heeft gezien. In dit gigantische plateau waren maar liefst 75 kilo kreeft en krab, 250 kilo schelpen zoals mesheften, kokkels, mosselen, vongole en 400 oesters verwerkt.

 

Het uitgebreide keukengilde

Het uitgebreide keukengilde

 

Medewerking

 

Aan de bouw van de toren werkten mee:

Krabbenvisser Kees Wagenaar               Marijn Klink en Neeltje Jans

De Oesterbaron                                          Seafarm

Zeeuwse Zeewierhandel                            VPG Zeegroenten

 

 

 

Voor de verdere aankleding van het feest stonden volgende de Zeeuwse ondernemers garant:

Zilt-e                                                            Zeeuws Zilt

Seaweed Harvest                                      Bakkerij Vader

De Schouwse Palingroker                       Uut Yese

Kingfish Zeeland                                       Seafood Steam Group

Wijnhoeve de Kleine Schorre                 Oyester 44

Bier met stijl                                              Ons Sap

Vervolg

De opening van het seizoen was een geweldige presentatie en zal voortaan elk jaar in de eerste week van juni plaatsvinden. Het begin van een mooie nieuwe traditie? Wij zijn er in iedere geval van overtuigd dat dit een prachtige start was.