Het weer en vooral de zonnige dag stonden vooraf garant voor een leuke dag. De opening van het nieuwe mosselseizoen zou plaats vinden. Vol verwachting scheepten we in op de op de Marstrand in Yerseke, waarmee we de Oosterschelde op zouden varen om getuige te zijn van de eerste sleep. De stemming aan boord zat er, ook mede door het prachtige weer en de gastvrije ontvangst van de schipper en zijn bemanning, goed in.

De stemming zat er goed inen de verwachtingen gespannen

De stemming zat er goed in en de verwachtingen waren gespannen

Vaartocht

Eenmaal aangekomen op de juiste plaats in de Oosterschelde waren de genodigden getuige van het moment waarop de YE 155 de eerste oesters van het seizoen binnen haalde. Na enige malen spoelen, door het net opnieuw in het water te laten zakken en weer op te halen was de vangst een feit.

 

poelen voor het aan boord halen

Spoelen voor het aan boord halen

 

 

Daarna voer de YE 155 voorlangs de Marstrand en schipper Maurice Boonen stond klaar om de eerste oesters aan de Nederlandse Oesterverenigingen en vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland te overhandigen.

 

Overhandiging

Met de eerste oesters in de aanslag

Met de eerste oesters in de aanslag

Na het oversteken van een schaal met prachtige schelpen en in ontvangst nemen van de eerste oesters door Wethouder Jacqueline Verburg van Schouwen-Duiveland, was de officiële opening van het Mosselseizoen 2018-2019 daar .

 

 

vlnr Jaap de Rooij (secr. Ned. Oestervereniging), José van Egmond (Burgemeester gemeente Reimerswaal), Jacqueline Verburg (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland) en Kees van Beveren (v

vlnr Jaap de Rooij (secr. Ned. Oestervereniging), José van Egmond (Burgemeester gemeente Reimerswaal), Jacqueline Verburg (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland) en Kees van Beveren.

 

 

 

Vanaf nu kunnen  de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer worden gevist.

Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging meldde: “De oestersector kent veel uitdagingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk bezig om nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien te ontwikkelen in Nederlandse wateren.”

 

 

De oestervisserij kan de toekomst met vertrouwen tegemoet zien

De oestervisserij kan de toekomst met vertrouwen tegemoet zie

 

“Maar”, zo  vervolgde Van Beveren; “is er dit jaar -zowel in de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer- sprake van een goede broedval. Voordat deze kleine oestertjes bij de consument zijn, is er nog een lange weg te gaan. Maar het geeft de oestersector het duwtje in de rug om met vertrouwen door te gaan.”

Trots op dit heerlijke product

Trots op dit heerlijke Zeeuwse product

 

 

Hercertificering MSC Oestervisserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en 15 tot 20 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt.

 

 

Links Kees van Beveren, voorzitter Nederlandse Oesterverenging en rechts Victor Simoncelli van MSC

Links Kees van Beveren, voorzitter Nederlandse Oesterverenging en rechts Victor Simoncelli van MSC

De oestervisserij ontving vandaag opnieuw het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen na een hercertificeringstraject – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron. Voor wat betreft oesters zijn er wereldwijd maar vier bedrijven die dit predicaat mogen vieren. Meer hierover, kijk hier.

Vrienden van Siem

Vrienden van Siem

 

 

Veiling

Het eerste vaatje oesters werd tijdens een drukbezochte ondernemersbijeenkomst, aansluitend op de opening van het oesterseizoen, geveild.

 

De opbrengst van de veiling gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda voor het veraangenamen van ontvangstruimtes in het ziekenhuis.

De veiling werd geleid door veilingmeester Jan-Jaap Gorree van Omroep Zeeland en stond onder toeziend oog van notaris Schot uit Tholen. Uiteindelijk werd een bedrag van € 11.200,- opgehaald. Wederom een recordbedrag (2017: € 10.700,-). Het was Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V (groothandel in vis- en schaaldieren) uit Yerseke, die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste felbegeerde mandje platte oesters van 2018.

Rechts op de foto veilingmeester Jan-Jaap Corré (van Omroep Zeeland) met de winnaar van de oesterveiling Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. uit Yerseke.

Rechts op de foto veilingmeester Jan-Jaap Corré (van Omroep Zeeland) met de winnaar van de oesterveiling Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. uit Yerseke.

 

Culinaire gemeenten

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen ondersteund door de gemeenten Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden en de gemeente Schouwen-Duiveland,  met Bruinisse als het mosseldorp van Zeeland. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.

 

De oesterputten in Yerseke zullen nog lang in gebruik blijven

De oesterputten in Yerseke zullen nog lang in gebruik blijven

 

 

Het evenement werd verzorgd door Junction Communicatie en werd verder mogelijk gemaakt door bijdragen van WEA & Joost Accountants, Rabobank Oosterschelde, Kooiman Marine Group, MSC (Marine Stewardship Council) en Auto Poppe was een groot succes.

 

Bron: Junction Communicatie